A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nekiment Trumpnak a Facebook, a Google, az Apple, a Microsoft, a Tesla, az Amazon, a HP, a Dell, az Intel, a GE, a Twitter, a Salesforce

Hiába írtak még az utolsó pillanatban is nyílt levelet és hiába kérlelték telefonon is Donald Trumpot az amerikai technológiai óriásvállalatok vezetői, az elnök kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből. A visszhang nem maradt el: mélységes csalódás és iparági összetartás körvonalazódik.
Egyszerre zúdultak fel az Egyesült Államok, így aztán a világ meghatározó technológiai vállalatának első emberei azon, hogy Donald Trump felmondta az eddigi legkomolyabb klímaegyezményt. Az elsők között volt a SpaceX-et és a Teslát is vezető Elon Musk, aki nem szimplán felháborodott, hanem rögtön közölte is az elnökkel: ha Trump kilépett az egyezményből, akkor ő is lelép Trumptól.

Aggodalmának adott hangot Mark Zuckerberg, aki szerint Trump egyenesen veszélyezteti a mostani gyerekek jövőjét.

A Google-t vezető Sundar Pichai nagyot csalódott a döntés miatt. Hozzátette: a Google saját hatáskörén belül továbbra is mindent meg fog tenni egy tisztább jövőért.

Az Apple élén álló Tim Cook a bejelentést követően egy levelet küldött ki az Apple alkalmazottainak. Az üzenetben megerősíti, hogy még kedden is győzködte Donald Trumpot telefonon, hogy ne léptesse ki az országot az egyezményből, de hiába. Cook szerint céljuk, hogy minden nappal egy jobb világot hagyjanak maguk után, éppen ezért az Apple tartja magát eddigi elhatározásához a klímaváltozás elleni harcban.

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója szerint a globális felmelegedés egy sürgős, globális beavatkozást igénylő ügy, melynek megoldása rajtuk legalábbis nem fog múlni.

Az Amazon az elnöki bejelentés után nem sokkal egy közleményt adott ki, melyben azt írják, hogy a klímaváltozást szem előtt tartó környezetvédelmi elvek nemhogy akadályozzák az amerikai versenyképességet, innovációt és munkahelyteremtést, de még segíthetik is azt.

Jack Dorsey Twitter-társalapító szerint Trump döntése hihetetlen rövidlátásról tesz tanúbizonyságot, egyértelműen hátrafele haladás.

Az Intelnél az elnöki döntés után ugyanis azt üzenték – vélhetően a kormányzatnak –, hogy hitük szerint az Egyesült Államoknak továbbra is részt kell vennie a klímaegyezményben, be kell tartania az abban vállaltakat.

A General Electric elnök-vezérigazgatói posztját betöltő Jeffrey Immelt szerint Trump döntésével új helyzet alakult ki: a piaci szereplőknek most kézbe kell venniük az irányítást.

A Salesforce-ot vezető Marc Benioff mélyen csalódott, és azt ígéri: ezután megkétszerezik erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni harcban.

A HP állásfoglalása szerint “a tudomány világosan fogalmaz, a következmények komolyak és elengedhetetlen, hogy cselekedjünk”. A vállalatnál úgy látják, a klímaváltozás elleni eredményes fellépés nem csak környezettudatos felelősség, hanem létfontosságú ahhoz, hogy fenntartható legyen az üzlet.

A technológiának fontos szerepe kell legyen a nagyon is valódi globális felmelegedés hatásainak csökkentésében – olvasható a Dell döntés után közzétett állásfoglalásában.

Forrás: hvg.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések