A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ismét támadják Orbánt, nem gondolnád most ki a támadó fél…

Heisler András szerint hiba példaként említeni a Horthy-korszakot, a Mazsihisz pedig aggodalommal figyeli a közéleti mozgásokat.
Orbán Viktor a Klebelsberg Kastély átadásán azt mondta: azért „nem temetett minket maga alá a történelem”, mert szerinte néhány olyan „kivételes államférfiú” szolgálta és vezette a nemzetet, mint Horthy Miklós kormányzó. A miniszterelnök kijelentésével kapcsolatban adott ki állásfoglalást Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökeként.

Heisler szerint Horthy – két világháború közötti – államférfiúi kvalitása erősen vitatható.

„Azt az embert, aki aláírta a magyar zsidóságot másodrendű állampolgárrá lefokozó numerus clausust (1920), majd az első és második zsidótörvényt (1938 és ’39), nem lehet kivételes államférfinak nevezni” – írja az elnök.

Hozzáteszi: A nevével jelzett korszak – Horthy által is vállalt – antiszemitizmusa miatt pedig hiba példaként állítani a jövő generációja elé.

Heisler azt írja: a 600 ezer magyar zsidó és a doni hadsereg több 10 ezer magyar katonájának haláláért Horthy felelőssége számukra nem megkérdőjelezhető.

A Mazsihisz aggodalommal figyeli a 2018-as választásokat megelőző közéleti mozgásokat. Előre mutatóbbnak tartanák, ha Horthy értékelése helyett a jelen és a jövő kérdéseire fókuszálnának a versengő politikai pártok – véli Heisler.

Forrás: atv.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések