A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

“Halál Amerikára, Halál Izraelre, Halál Britanniára” – Felvonulások Iránban

Országszerte Izrael-ellenes felvonulásokat tartanak pénteken Iránban, hogy megemlékezzenek a palesztinok hősies küzdelméről az izraeliekkel szemben és tiltakozásuknak adjanak hangot a palesztin földek elfoglalása miatt. A felvonulás a gyűlölet, az iráni síita dominancia rituáléja.
Teheránban a menet a város különböző pontjaiból indult a Teheráni Egyetem pénteki ünnepségére. Hasonló demonstrációk zajlanak Irán más városaiban is az állami média szerint.

Az iráni forradalmi gárda bemutatta a főváros szívében a Valiasr téri légicsapások során használt Zolfaghar rakétákat, a 2000 km-es lőtávolságú Qadr rakéta mellett.

Irán ballisztikus rakéta programjára nagy aggodalommal tekint Washington, ismételten amerikai szankciók célpontja.

“Halál a szaúdi házra és a Daesh-re”, skandálta a tömeg, az Iszlám Állam nevét használva, de elhangzott a “Halál Amerikára”, “Halál Izraelre” és “Halál az Egyesült Királyságra” is.

Az idei megemlékezés a régióban zajló síita- szunnita viszály közepére esett. Irán és Szaúd-Arábia tavaly január óta nem áll egymással diplomáciai kapcsolatban. Az állami média szerint a felvonuláson több mint 1 millióan vettek részt.

A Parlament elnöke, Ali Larijani, a déli imák előtt intézte beszédét a tömeghez. Hassan Rouhani elnök szintén csatlakozott a menethez a fővároson keresztül.

Az évente megrendezésre kerülő Izrael-ellenes al-Kudsz Nap, Jeruzsálem történelmi arab nevét viseli. Irán szerint ez jó alkalom arra, hogy támogatást nyújtsanak a palesztinoknak, és hangsúlyozzák Jeruzsálem fontosságát a muzulmánok számára.

Irán nem ismeri el Izraelt, és nyíltan támogat terrorszervezeteket, köztük a Hamászt és a Hezbollahot.

Az események előtt Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei azt mondta, a gyűléseknek célja, hogy “megküzdjön az arroganciával és a globális hatalami fölénnyel”, valószínűleg a szunnita öböl-menti arab államokkal való közelmúltbeli feszültségre utalt.

“Palesztina védelme ma egy sokkal nagyobb ügy védelméről szól, mint a palesztin kérdés,“  mondta a félhivatalos Tasnim híroldal szerint.

Az al-Kudsz napját, vagyis Jeruzsálem napját a zsidó állam elleni palesztin harc melletti szolidaritás jeleként vezette be a néhai Khomeini ajatolláh, az Iráni Iszlám Köztársaság alapítója. Minden évben a ramadán böjti hónap utolsó péntekén tartják meg.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések