A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Eddig erről hallgattak! Brutális menekülthullám indulhat Európába!

Százezrek éheznek Nigéria északkeleti részében. A válságért a Boko Haram terrorszervezet a felelős. A segélyszervezetek embereinek nem állnak rendelkezésre a szükséges eszközök. A drámai helyzet miatt hosszú távon még több ember kényszerülhet arra, hogy Európa felé vegye az irányt – írja a dpa német hírügynökség.
“Amennyiben most nem leszünk úrrá a helyzeten, nagyon félek, hogy tízezrek kerekednek fel Európa irányába” – mondja Ayoade Alakija, a humanitárius segítségnyújtás nigériai koordinátora. A Boko Haram iszlamista terrormilícia erőszakcselekményei következtében Nigéria északkeleti részében már csaknem kétmillió ember van úton. A legtöbben Nigéria biztonságosabb részeibe menekülnek, egytizedük szomszédos országokban keres védelmet. Az északkeleten élőknek sürgősen segítségre van szükségük, “különben nem marad más választásuk, mint a távozás az országból” – mondja Alakija.

Mostanáig az északkeleti válsághelyzet kiváltotta menekültáradat főleg az érintett régióra összpontosult. “Jelenleg ugyan sok olyan nigériai van, aki Európába akar menni, de ők nem kimondottan északkeletről származnak” – mondja Peter Lundberg, az ENSZ humanitárius segélyezésének helyettes koordinátora. “Természetesen nehéz megmondani, hogy a legsúlyosabb válsághelyzetben mi történhet. Mi azon vagyunk, hogy ez ne következzen be” – teszi hozzá.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) új tanulmányának készítői bizonyítva látják, hogy közvetlen összefüggés van a bizonytalan élelmiszerellátás és a migráció között.

Az ellátásban jelentkező minden egyes százalék romlás 1,9 százalékkal több embert késztet országa elhagyására. Mindezt tetézi, hogy minden egyes újabb évvel a lakosság további 0,4  százaléka vándorol ki a tanulmány szerint – írja a dpa.

Több mint 1 milliárd dollárra lenne szükség

Az ENSZ több eszközt sürget. Először is gyorssegélyre van szükség, megakadályozandó, hogy a jelenlegi válság tömeges halállal járó éhínségbe torkolljon. ENSZ-adatok szerint az említett körzetben ötvenezer embert fenyeget az éhhalál, másfél millió ember pedig veszélyeztetett. “Közös erőfeszítéssel az éhínséget még meg tudjuk akadályozni” – mondja Lundberg.

Szintén ENSZ-adatok szerint idén 1,1 milliárd dollárra van szükség a segítségnyújtáshoz. Eddig azonban ennek csak kevesebb mint egyharmada folyt be.

A hiány miatt az ENSZ kénytelen volt 400 ezer, éhezéstől szenvedő ember támogatását leállítani. Áprilisban a régióban még 2,9 millió embernek segítettek, most már csak körülbelül 1,9 milliónak. Lundberg szerint ott csökkentik a fejadagokat, ahol az emberek ellenállóképesebbek.

A nigériaiak – az eritreaiakat és a szomáliaiakat megelőzve – 2016-ban 46 ezer kérelmezővel a menekültstátusért folyamodó afrikaiak legnagyobb csoportját alkották az EU-ban, ami az összes védelmet kereső négy százaléka. Azok a nigériaiak, akik vállalkoznak a Szaharán és a Földközi-tengeren át vezető útra, inkább nem az északkeleti válságövezetből, hanem a kevésbé szegény országrészekből származnak.

Az ország északkeleti részét uraló humanitárius válságot a Boko Haram terrorhadjárata váltotta ki.

Az iszlamista szélsőségesek 2009 óta tartják rettegésben a régiót. Ott és a szomszédos országok kapcsolódó vidékein az iszlám jogrend radikális értelmezésén alapuló államot akarnak kialakítani. A terrormilícia merényleteiben és támadásaiban legalább húszezer ember lelte halálát.

A nigériai katonaság 2015 óta fontos sikereket ért el a Boko Haram elleni küzdelemben. A felszabadított vidékeken drámai a helyzet. Az ENSZ Borno szövetségi tagállamot – a Boko Haram “bölcsőjét” és visszavonulási területét – a “krónikusan alulfejlett” kategóriába sorolja. Ott, valamint a szomszédos Yobe és Adamawa szövetségi tagállamokban az erőszakcselekmények miatt több éven át nem foglalkoztak mezőgazdasággal. Továbbá – szintén az ENSZ adatai szerint – hiány van tiszta ivóvízből, alapvető egészségügyi intézményekből, nincs orvosi ellátás, iskolai képzés és nem tudják hol elhelyezni az embereket. “Ennél rosszabb már aligha lehet” – mondja Alakija, a humanitárius segítségnyújtás nigériai koordinátora, aki szerint a következő lépés a térség éhínség sújtotta övezetnek minősítése lenne.

Forrás: atv.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések