A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Brüsszel pénzeli! Románia felé fordult Hajdúdorog

Példaértékűnek nevezte az együttműködést Hajdúdorog és a romániai Stei között a hajdúsági város első embere. 
A ROHU európai uniós pályázati rendszert kihasználva az ivóvíz minőség javítása, környezetvédelem és katasztrófavédelem területén tükörprogramok segítségével léphet nagyot előre mindkét település – tájékoztatta a Naplót Csige Tamás (MSZP) polgármester, akivel a város napja egyik eseményén beszéltünk települése előrelépési lehetőségeiről.

– Hazai forrásokból keveset kaptunk az önkormányzati fejlesztésekre, ezért jött jól nekünk az európai uniós HURO pályázati kiírás, amelybe a románok lakta Stei várossal közösen veszünk részt. A vízbázis védelmén keresztül az ivóvízjavító programunkra 200 ezer eurót, a várostól keletre lévő 60 hektáros legelőn egy tájékoztató táblákkal felszerelt madártani megfigyelő állomás kialakítására 167 ezer eurót, az elsősorban a belvízvédelmet célzó önkéntes mentőcsoport létrehozására és felszerelésére 130 ezer eurót pályáztunk meg – részletezte a polgármester.

Csige Tamás további projektötletekről is beszámolt. Ezek között turisztikai beruházás, a társadalmi együttműködést segítő, szélesítő események szervezése, valamint a Népmesék Parkjának létrehozása is szerepel.

X. Pius Pápa jelölte ki a napot

A közel kilencezer lakosú település városnapja a helység görögkatolikus váltából eredő fontos egyházi dátumhoz kapcsolódik. 1912. június 8-án Szent X. Piusz pápa a Christifideles Gracie Bullában püspöki rangra emelte Hajdúdorogot. Erre az eseményre emlékezve 1996-tól minden évben június 8-án tartja városnapját a település; 2011-től az akkori egyházi eseményekhez kötődően több napos a városnap.

Testvérvárosok találkozója

– Ezeken az alkalmakon bemutatkoznak a város intézményei, civil szervezetei, művészeti csoportjai, és a legkülönbözőbb korosztályoknak szervezünk programokat, amelyek között a sport éppen úgy megtalálható, mint a színházi előadás – beszélt a programokról Csige Tamás polgármester, aki kiemelte, hogy két évtized után az idén volt először horgászverseny a strandfürdő területén lévő tóban. Az események péntekre és szombatra csúcsosodtak ki. A péntek az ünnepségé, míg a szombat a szórakozásé volt.

– Az esemény egyben testvértelepülési találkozó is. Pénteken a görögkatolikus székesegyházban megtartott szentl iturgia után ünnepi képviselő-testületi ülés volt, ahol a korábbi évek gyakorlatát követve ezúttal is az egyik partnertelepülésünk polgármestere mondta a köszöntőt. Ezúttal a romániai román lakosok által lakott testvérvárosunk, Stei (Vaskohsziklás) első embere, Iulian Balaj beszélt. Az esemény érdekessége, hogy ezúttal mind a négy testvérvárosunkból érkeztek polgármesterek, képviselők az ünnepi testületi-ülésünkre. Lengyelországból Lubartow, Romániából Székelyudvarhely, Nyárádszereda és Stei. Az ünnepi alkalmon elismeréseket is adtunk át – mondta Csige Tamás polgármester.

Vért is adhattak

A szombat horgászversennyel kezdődött, majd a kispályás labdarúgó kupa döntői zajlottak a városnapi vándorkupáért. A délutáni és az esti eseményeknek a strandfürdő adott otthont. A szabadtéri színpadon először a helyi oktatási intézmények és civil szervezetek művészeti csoportjai léptek fel, majd Orosz György humorista beszélt, beszélt és beszélt, miközben a közönsége kacagott, kacagott és kacagott.

Igaz, késő délután úgy tűnt, eső lesz, ám a felhőket hamar továbbkergette a hűvöset hozó szél és a sztárvendégek fellépéseire ismét nagyon sokan voltak a színpad előtti téren. A szórakozás napján ezúttal is folytatódott egy nemes hagyomány: egész délután adhattak vért a segítő szándékú emberek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések