A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Aggodalom szerb körökben: Orbán Viktor a Délvidéket akarja?

A Kurir napilap értesülése szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök feltett szándéka a Vajdasági Bank megvásárlása, amivel – amint azt a lap forrása állítja – gazdasági és politikai befolyását szeretné megerősíteni a Délvidéken.
A Vajdasági Bankot Szerbia 10 legnagyobb pénzintézménye között tartják számon, 1,2 millió ügyféllel, akik főképpen a délvidéki mezőgazdasági termelők soraiból kerülnek ki. A magyar kormány állítólag 240 millió eurót kínált fel a görög tulajdonban lévő banknak, ami olyan ajánlat, amit nehéz visszautasítani.

A Kurir (a mezőgazdasági minisztériumból származó) forrása szerint önmagában a tranzakció nem lenne különösebben említésre méltó, ha Orbán nem dobta volna ilyen magasra a labdát, amiből például Dragomir Anđelković politikai elemző azt a következtetést vonta le, hogy a magyar miniszterelnök szándéka akár egy „hosszabb távú célkitűzés” előszele is lehet, vagyis akár Vajdaság autonóm tartomány, azaz a Délvidék „bekebelezése”.

A szerb portál szerint magyar pénzforrásokból vásárolta meg nemrégiben a VMSZ Szabadka központjában Szerbia legdrágább lakóépületét 1,2 millió eurórért, de nem feledkezett el megemlíteni a magyar kormány mintegy 160 millió eurónyi befektetését sem, amivel a délvidéki vállalkozókat igyekszik támogatni.

Mi kétségbe vonjuk, hogy mindez veszélyeztetné Szerbiát és az „északi tartományt”, éppen ellenkezőleg. Mint tudjuk, Orbán Viktor és Aleksandar Vučić jó viszonyt ápol egymással (nem kizárt, hogy ez több is, mint politikai és üzleti – akár baráti is lehet), összekötő kapocsként pedig Pásztor István, a VMSZ elnöke szerepel a politikai porondon.

Ezek tükrében a két ország gazdasági (és egyéb érdek-) kapcsolatai valószínűsíthetően igencsak harmonikusak, ami viszont nem a helyi magyarság érdekeit szolgálja elsősorban, még akkor sem, ha ezzel sokan talán nem egyeznek. De ez már egy másik téma.

Forrás: delhir.info

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések