Különleges ízesítésű sajtok, finom kolbászok, mézek, szörpök és savanyúságok között válogathattak a napokban rendezett vidékfejlesztési konferencia résztvevői.
– A hagyományos helyi ízek, termékek különleges karaktert adnak 1-1 terméknek. A Nagykunság versenyképességének, közösségformálásának javítása érdekében feltérképeztük a tanyákon, zártkertjeikben tevékenykedő családi gazdaságokat, kistermelőket, kézműveseket – mondta dr. Barancsi Ágnes, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei felelőse.
– A Nemzeti Vidékstratégiával összhangban hosszú távú célként fogalmaztuk meg a térség lakosságának kiváló minőségű, nyomon követhető élelmiszerekkel történő ellátását, a védjegy rendszer kiépítését. A védjegy használata megvédi a helyi gazdák által előállított termékeket, egységes arculat formájában jeleníti meg ezeket.
A programban résztvevők és a csatlakozni szándékozók számára szervezett tanácskozáson a gazdaságfejlesztési lehetőségekről többek közt dr. Mezei Dávid, a Miniszterelnökség Agrár-Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára és Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára tartott előadást. Ifj. Hubai Imre, a Nemzeti Agrárkamara vidékfejlesztésért felelős alelnöke a kamara helyi erőforrások hálózatba szervezésében betöltött szerepéről beszélt, majd a már jól működő kezdeményezéseket mutatták be az érintettek.
Forrás: szoljon.hu
0 Megjegyzések