A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

“Sekélyes és hazug” – kirúgnák az embercsempészek és a civilek összjátékát leleplező olasz ügyészt

Nem szűnnek a Földközi-tenger embercsempészei és az ugyanott migránsokat mentő civilek közti összjátékot leleplező olasz ügyész elleni támadások. Most az olasz baloldal két vezető politikusa követeli, hogy azonnal távolítsák el posztjáról “az alapvető humanizmust nélkülöző, hazug és sekélyes” Carmelo Zuccarót, a szicíliai Catania ügyészét.
A Fanpage.it friss interjújában két olasz baloldali politikus, Roberto Speranza és Arturo Scotto fejtette ki véleményét a szicíliai ügyészről. Speranza szerint Zuccaro taktikája csupán az volt, hogy félelmet keltsen az emberekben, ezáltal átformálva véleményüket a civil szervezetekről. A politikus szerint hasonlít az ügyész stílusa némely politikai pártokéhoz, amelyek ily módon akarnak “megfélemlítéssel kicsikarni” pár extra szavazatot maguknak. Úgy folytatta, amikor valaki ilyesfajta lejárató történetet ad elő olyan emberekről, akik a Földközi-tengeren ártatlan életeket mentenek, az szemben áll az alapvető emberi humanizmussal.

Roberto Speranza utolsó mondatában kifejtette mennyire undorodik ettől a fajta viselkedéstől. A baloldal másik vezéralakja, Sinistra Ecologia Libertá politikusa, Arturo Scotto folytatta a gondolatmentet. Úgy véli, Zuccaro nem tesz másról tanúbizonyságot, minthogy ő egy rendkívül sekélyes és hazug ember.

Kitért rá: ahelyett, hogy ügyészi feladataival foglalkozna, elkezdett politizálni, hiszen amit az NGO-kal kapcsolatban terjeszt, az már jócskán túlmegy a hatáskörén. A pártja nevében szólva úgy gondola, itt az idő, hogy eltávolítsák ügyészi pozíciójából. Scotto elmondása alapján, akkor vált világossá számára, hogy minden, amit az ügyész mond színtiszta előítélet, és tulajdonképpen semmiféle bizonyítéka nincs a civil szerveztek és az embercsempészek állítólagos kapcsolatára, amikor végig hallgatta a szenátus előtti beszédét. Arturo Scotto külön kiemelte, felkérték a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot, hogy lépjenek közbe és távolítsa el Zuccarot pozíciójából, mert “képtelen ügyészi tevékenységének eleget tenni”, bár a politikus röviden hozzátette, ezzel a lépéssel valószínűleg elkéstek.

Olaszul tudóknak érdemes belenézni Carmelo Zuccaro több mint kétórás, az olasz szenátus előtti meghallgatásának felvételébe, ahol az ügyész – önmagát védve – hosszan sorolja érveit. Korábban megírtuk, hogy az SkyTg24 olasz hírtelevízió értesülései szerint Carmelo Zuccaro ügyész birtokában nem olasz, inkább líbiai titkosszolgálati felvételek lehetnek. A tévéadó rövid részletet is közölt egy rögzített telefonbeszélgetésből, amelyben a líbiai partokról jelzik egy NGO-nak, hova menjen a migránsokért. Elemzők szerint hasonló felvételekkel az olasz titkosszolgálat is rendelkezik, de az embercsempészekkel való együttműködés igazi bizonyítékának a bűnszervezetek és egyes NGO-k közötti pénzmozgás számít. A hírtévé szerint ugyanakkor az ügyész kijelentéseivel megzavarta az olasz hatóságok háttérmunkáját.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések