Powered by Jasper Roberts - Blog

Hamvas István: kulcsfontosságú a nukleáris iparban a szakember utánpótlás

Kulcskérdés lesz a megfelelő munkaerő garantálása a Paksi Atomerőműben, ha üzembe lép a paksi ötödik és hatodik blokk - mondta el Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának paksi kihelyezett ülésén, kedden.
Hozzátette: a Paksi Atomerőműnek magasan kvalifikált, biztonság iránt elkötelezett szakembergárdája van, és racionális, hogy Paks I gondoskodjon a humánerőforrás felkészítéséről Paks II számára is. 

A vezérigazgató azt mondta, stabil munkahely a Paksi Atomerőmű, nagyon alacsony a fluktuáció. A korfa - mint fogalmazott - "egészséges", a kollektíva elkötelezett, biztonságtudatos, jól képzett, 39 százalék felsőfokú, 60 százalék középfokú végzettséggel rendelkezik.

Az atomerőműben ahhoz, hogy valaki munkát vállaljon, helyben szervezett tanfolyamokon kell részt vennie, a mai oktatási rendszerben szerzett végzettség nem elegendő. Ahhoz, hogy kulcsfontosságú beosztásban, például reaktor operátorként dolgozzon valaki, minimum öt év tanulás és gyakorlat kell a felsőfokú végzettségen túl - fejtette ki.

Vizsgák és vizsgálatok sora szolgál arra, hogy a tudást, éberséget szinten tartsák a Paksi Atomerőműben. A vállalat ugyanilyen szigorú követelmények alapján választja ki alvállalkozóit is.

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója azt mondta, a hatóság elvárása, hogy Paks I és Paks II is rendelkezzen a szükséges szakértői létszámmal.

A bizottság paksi kihelyezett ülését kezdeményező Heringes Anita (MSZP) képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a szakember utánpótlás biztosítása érdekében szükség van a paksi Energetikai Szakgimnáziumra, ezért garantálni kell annak működését.

Heringes Anita az MTI-nek azt mondta, azért kezdeményezte a kihelyezett ülést, hogy a képviselők a saját szemükkel győződjenek meg arról, hogy a Paksi Atomerőmű - amire ő paksiként büszke - biztonságosan működik. 

A bizottság LMP-s elnöke, Sallai R. Benedek sugárvédelmi overallban ülte végig az ülést, amelynek végén azt mondta, nem kérdőjelezi meg a Paksi Atomerőmű vezetői és dolgozói elkötelezettségét, de a technológiát elutasítja. A bizottság több tagja üzemlátogatáson vett részt a Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogató Központjában tartott ülést követően. 

Forrás: MTI

0 Megjegyzések