A Balaton Fagyija mandula és madártej kombinációja házi piskótával, fehér és fekete csoki darabokkal. Ez a Festeticsék mandulás csókja fantázianevet viselő fagylalt különlegesség, ami idén elnyerte a Balaton Fagyija címet.
A Balaton Turizmus Szövetség a Nyitott Balaton programsorozat keretében negyedik alkalommal kereste és találta meg a tópart legízletesebb fagyiját. Az idei győztes édességet a Nyugat-Balatonnál, Gyenesdiáson készítik. Nem véletlen a témaválasztás sem, hiszen a fagyi készítőit Keszthely közelsége, a Festeticsek öröksége ihlette meg.
– Antikváriumban találtunk egy régi receptkönyvet, ebben szerepelt Festetics György kedvenceként egy roppanós habcsókot, mandulát és vaníliát tartalmazó édesség, ez adta az alapot – mondta a nyertes fagyi egyik megálmodója, Somogyi Renáta a Balaton Fagyiját bemutató sajtóeseményen, Balatonföldváron.
A jó fagylalt alapja mag a természet
Idén 16 fagyit neveztek a megmérettetésre, a minőség évről évre egyre jobb – összegezte a tapasztalatokat Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke, aki arról is beszélt: egyre jellemzőbb, hogy a cukrászdák kifejezetten a Balaton Fagyija versenyre alkotják meg új kreációikat és történeteket is fűznek a fagyik mellé.
– Vannak, akik hónapokig kísérleteznek, hogy a nevezett fagyi minőségében és küllemében is megfeleljen az elvárásoknak – tette hozzá Fekete Tamás, aki szerint a Balaton Fagyija vándordíj átadása marketing és gasztronómiai szempontjából ennek is kiemelt jelentőséggel bír.
A vándorserleget a tavalyi győztes Pálfi Attila, a balatonmáriafürdői Florida fagyizó tulajdonosa adta át az idei nyertesnek. A Florida fagyizó idén Jégbezárt Balaton néven egy karácsonyi hangulatú fagyival rukkolt elő, emellett egy nyári grillezésekhez köthető jeges édességet is megalkottak fehér csokival, karamellel és csilis meggyel. Pálfi Attila szerin az mindig szubjektív, hogy melyik a jó fagyi.
– Egy régi cukrász azt mondta, hogy a jó fagylalt alapja maga a természet. Mi valódi gyümölccsel, tejjel és állati tejszínnel dolgozunk, aromák nélkül – magyarázta a népszerű fagyizós, aki úgy véli: a legfontosabb, hogy állandó minőséget kínáljanak, hiszen a vendégeknek igazán erre van szükségük.
Forrás: sonline.hu
0 Megjegyzések