A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Debrecenben is felhívták a figyelmet egy súlyos betegségre

A Gyulladásos Bélbetegek Világnapján, május 19-én világszerte szerveznek figyelemfelkeltő rendezvényeket, amelyekkel a gyulladásos betegséggel élők társadalmi elfogadását kívánják elősegíteni. A nemzetközi kezdeményezéshez Debrecen is csatlakozott.
Jó hangulatú orvos-beteg találkozót tartottak péntek délután a Nagyerdei Víztoronynál, ami estétől lila fényben világít a Gyulladásos Bélbetegek Világnapja alkalmából. Így hívták fel a figyelmet a gyógyíthatatlan bélbetegségben szenvedőkre. Magyarországon csaknem 45 ezer ember él együtt ezzel a betegséggel.

- 8-10 év alatt gyakorlatilag megduplázódott a számuk. Egyre fiatalabb korban, ma már nem ritka, hogy gyermekkorban fedezik fel a betegséget, és pont ezért nagyon fontos az is, hogy a diagnosztizálás minél hamarabb megtörténjen – nyilatkozta Hajkó Judit, a Kelet-Magyarországi Crohn-Colitis Betegek Egyesülete elnöke.

Az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége és a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésében kiemelt szerepe van a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának.

- Ezeket a betegeket ma már nagyon jól tudjuk kezelni. Ennek alapja a korai diagnózis és az időben elkezdett aktív, modern kezelés. Ennek eredményeként érhető el az, hogy a betegek úgymond teljes életet éljenek, tehát megakadályozhatók, megelőzhetők a szövődmények kialakulása – mondta dr. Palatka Károly, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének docense.

A várost Papp Csaba tanácsnok az Egészségügyi és Szociális Bizottság alelnöke képviselte a világnapi rendezvényen. Az érintettekkel arról is beszélgetett, milyen nehézséget jelent számukra a hétköznapokban a gyakran hasmenéssel járó betegség.

- Ezzel a betegséggel nagyon sokan rejtőzködnek, hiszen elindulnak, és nem biztos, hogy elérnek a céljukhoz. Nagyon sokszor kell kellemetlen szüneteket bevinni a sétájuk kapcsán, és nagyon sok tennivalója van a társadalomnak ilyen szempontból – akár a vendéglátó egységeknek, akár intézményeknek, hogy segítsék őket – hallhattuk Papp Csaba tanácsnokot.

A betegek társadalmi elfogadását kívánták elősegíteni Debrecenben a víztorony esti kivilágításával és az összefogást jelképező találkozóval.

Forrás: dehir.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések