A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az elhurcolt, kitelepített németekre emlékeztek Kaposváron

Németek ezreit telepítették ki a megyéből a második világháború után. Nekik állít emléket az alkotás, melynek leleplezésén sokan összegyűltek pénteken a kaposvári vasútállomás épülete előtt.
A magyar Himnuszt a magyarországi németek Himnusza követte a Herbstrosen kórus előadásában. Knollné Hidasy Erzsébet, a Kaposvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke arról is beszélt, hogy azokra a honfitársakra, német ajkú családtagokra emlékeznek, akiket a történelem szomorú idejében elhurcoltak vagy kitelepítettek. 

Somogy megyéből közel négyezer embert telepítettek ki, vagy vitték el őket a háború után elfoglalt német területekre. Közülük többen is visszaszöktek, vagy Németország nyugati felébe mentek át, s ott alakítottak új életet.

– Akikre most emlékezünk, hét évtizeddel ezelőtt egyik napról a másikra kényszerültek elhagyni otthonaikat – mondta Borhi Zsombor alpolgármester. Egyes források szerint négyezer, más adatok szerint csaknem ötezer somogyi polgárnak kellett elhagyni otthonát, amely teljes vagyonelkobzást is jelentett. 

Egy emlékműnek az a küldetése, hogy emlékeztesse az itt élőket a múlt egy-egy eseményére, eleink nagyságára, kiállására, büszkeségére, vagy éppen azokra az időkre, amelyeknek soha nem szabad megismétlődniük, a német lakosság megpróbáltatásai ezek közé tartoznak. Arról is szólt, hogy az emlékmű a hét évtizeddel ezelőtti kényszerű búcsú pillanatait épp úgy magában hordozza, miként szimbóluma lehet a visszatérésnek, az újrakezdésnek is.

Az alkotás leleplezésére Bauer Andrásnét, a Német Nemzetiségi Önkormányzat tiszteletbeli tagját is felkérték. Külön köszönetet mondtak a művet készítő Sörös Rita szobrászművésznek, s a város főépítészének, L. Balogh Krisztinának is, aki a megvalósulásban nyújtott segítséget.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések