A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A svájciak nem akarják tovább finanszírozni a bevándorlókat

A Svájc nyugati részén található Bern kanton lakói népszavazáson utasították el, hogy további 105 millió frankkal támogassák a fiatal migránsokat.
A jobboldali Svájci Néppárt által kezdeményezett referendumon a szavazók 54,3 százaléka szavazott egy újabb 105 millió frankos (29,6 milliárd forintos) támogatás folyósítása ellen.

A pénz többségét arra fordították volna, hogy speciális otthonokban szállást biztosítsanak azoknak a 18 év alatti bevándorlóknak, akik kíséret nélkül érkeztek Svájcba. Ezek a szakosodott intézmények jóval többe kerülnek, mint egy normál menedékkérő központ. Segítséget és „védelmet" nyújtanak az odaérkezőknek, ugyanakkor a szövetségi kormány nem áll mögötte.

Bern kanton kormánya elfogadta ugyan a javaslatot, ugyanakkor a Svájci Néppárt népszavazást kezdeményezett a kérdésben, ugyanis szerintük ezek a „luxusmegoldások" szükségtelenek, tekintve hogy a kíséret nélküli migráns fiatalok jelentős többsége már nem gyerek, hanem inkább fiatal felnőtt.

Bern kanton Svájc nyugati részében. Bern kanton fővárosa, Bern egyben Svájc fővárosa is. Graubünden kanton után a második legnagyobb területű és Zürich kanton után a második legnépesebb tartomány.

A svájci média szerint a referendum eredményéből fakadóan a kantonnak nem lesz elég pénze finanszírozni, hogy elszállásolja a fiatal bevándorlókat ezekben a szakosodott intézményekben.

Néhány másik kanton egyébként már lobbizik a központi kormányzatnál a forrásokért, ugyanis nem ők az egyetlenek, ahol híján vannak a migránsokra fordítható pénznek.

A 2016-ban Svájcba érkezett kétezer bevándorló gyerek és fiatalkorú 63 százaléka volt 16-17 éves, 34 százalék 13-15 éves és mindössze 2,5 százalék 8-12 éves. Ennek az összes 18 év alattinak a túlnyomó többsége, 83,7 százaléka volt fiú.

A legtöbben, 850-en Eritreából, 352-ben Afganisztánból és 247-ben Szomáliából érkeztek. Tavaly minden korosztállyal számolva 27,207 ember adott be menedékjogi kérelmet Svácjban, harmadával kevesebb mint 2015-ben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések