A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A közérdekű adatigénylés Soroséktól egymillióba kerül

A hazai Soros-szervezetek nem, vagy csak részlegesen hajlandóak eleget tenni a közérdekű adatigénylésnek. A Magyar Helsinki Bizottság után a migránsokat segítő Menedék is jelentős, több százezres költségtérítést kérne egyes információkért.
A Soros Györgyhöz ezer szállal kötődő Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület azt írta a Magyar Hírlapnak, hogy csak költségtérítés ellenében tudnak eleget tenni a közérdekű adatigénylésnek. A szervezet azzal magyarázta az értelemszerűen szabálytalan lépését, hogy a két évtizede működő szervezet teljes dokumentációját érinti az igénylés.

A lap azt szerette volna megtudni, hogy kik a szervezet fizetett tanácsadói és őket mennyi pénzért alkalmazzák. A portál érdeklődött afelől is, hogy milyen befektetésben helyezték el a szervezeti vagyont, mekkora támogatásban részesültek és mennyit keresnek a vezetőik.

A szélsőségesen bevándorláspárti egylet válaszában kifejtette, hogy bár egyetértenek az információszabadság követelményével, szerintük nem minősülnek közfeladatot ellátó szervnek, így nem hajlandóak válaszolni a feltett kérdésekre.

Ahhoz, hogy valamennyi információt kicsikarjon az ember Soros György szervezetétől, komolyan a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis az egylet összességében 854 ezer forintot követel pár darab adatért. 

A törvényben rögzített, illetve meghosszabbított határidőig, ha csak részlegesen is, de teljesítette közérdekű adatigénylést a Transparency International és a Magyar Helsinki Bizottság –írja a lap.

A Transparency szerint bár rájuk sem vonatkozik az infotörvény, mivel számukra az átláthatóság mindenek felett áll, jórészt mégis válaszolnak a feltett kérdésekre. Hasonló módon tett a Helsinki Bizottság is, azonban ők hétszázezer forintot kérnek az adatokért.

A TASZ és az Ökotárs Alapítvány semmilyen információt nem adott ki arról, hogy kiket alkalmaznak és arról, hogy kik is finanszírozzák őket. 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések