A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mocskos egy világ ez: TEK-esek teperték a földre az egyetemi adjunktust

Engedéllyel viselt riasztópisztolyát tisztította a fogorvostudományi kar adjunktusa a kar laborjában, ezért a rektor feljelentette, majd a főigazgató személyesen, a rendőrségre vitte utána a rendkívüli felmentéséről szóló iratot. Braunitzert kirúgták – ő pedig munkaügyi pert indított az egyetem ellen.
– Érthetetlen. Felfogni nem tudom, miért történt ez velem – sóhajtott Braunitzer Gábor. A fiatalember február 27-éig adjunktusként dolgozott a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán. Előadásokat, szemináriumokat tartott hallgatóknak, és a kollégái kutatási munkáját segítette. Munkáját többször elismerték, a 2015/16-os tanévben A legjobb gyakorlatvezető díját ítélték neki az elsőéves hallgatók.

– Február 23-án a kar egyik laborjában szerettem volna megtisztítani az engedéllyel viselt riasztópisztolyomat. Itt rendelkezésre állnak olyan eszközök, amelyek a tisztításhoz szükségesek: magasnyomású levegő és olajos spray. A tanlaborban ekkor nem voltak hallgatók. Az egyik laborasszisztens adott sprayt. A fegyvert kitáraztam, végig minden szabályt betartva jártam el – mesélte.

A történtek után hazament Kecskemétre, majd néhány nap elteltével, február 27-én Szegeden ebédelni indult, amikor négy megtermett férfi az útját állta. – Először azt hittem, ki akarnak rabolni. Még jó, hogy nem volt nálam a fegyverem, mert ha előveszem, biztosan ott lelőttek volna. TEK-esek (Terrorelhárítási Központ) voltak, nem kérdeztek semmit, lenyomtak a földre, ahogy kell – folytatta a férfi. Számítógépét, elektronikus adathordozóit és a fegyvert lefoglalták, és még édesanyja kecskeméti otthonát is átkutatták.

A helyszíni szemlén, miközben átvizsgálták a kocsiját, kiderült, hogy Szabó Gábor, az egyetem rektora tett feljelentést Braunitzer Gábor ellen, mert a laboratóriumban fegyvernek látszó tárgyat tisztított.

A fiatalembert még aznap a Szegedi Rendőrkapitányságon tanúként hallgatták ki. Az eljárást lőfegyver engedély nélküli megszerzésével vagy tartásával elkövetett lőfegyverrel való visszaélés miatt indították ismeretlen tettes ellen. Azóta sem gyanúsították meg. Braunitzer 2015 decembere óta rendelkezik fegyverviselési engedéllyel. – Azt nem értem, hogy ha valaki veszélyben érezte magát, miért nem hívta azonnal a rendőrséget? Miért vártak vele egy hetet? – kérdezte.

– Azonnali hatállyal felmentettek, ami miatt munkaügyi pert indítottam az egyetem ellen. Érdekes, hogy az egyetemnek annyira fontos volt a felmentésem, hogy Dömötör Mátét, az Igazgatásszervezési és Szolgáltatási Központ főigazgatóját küldték utánam, aki a rendőrségi kihallgatásom közben adta át a felmentést, és íratta alá velem az erről szóló jegyzőkönyvet. Hogy honnan tudták, hogy én pont akkor ott vagyok a rendőrségen, azt nem tudom – tette hozzá.

Egyetem: Nem összeegyeztethető

„Mi indokolta a feljelentést? Tudott arról Szabó Gábor rektor, hogy Braunitzer Gábor rendelkezik fegyvertartási engedéllyel, illetve ha a fegyvert valóban veszélyesnek tartotta valaki, miért nem hívták ki azonnal a rendőrséget, miért vártak napokat a feljelentéssel?” – kérdeztük az egyetem illetékesétől.

– Az ügyben hivatalos eljárás van folyamatban, a Szegedi Tudományegyetemnek az esettel kapcsolatban nem áll módjában konkrét felvilágosítást adni. Azt azonban mindenképp fontos leszögezni, hogy ilyen eszköz felbukkanása az egyetem területén nem egyeztethető össze az ott folyó oktatási, kutatási és gyógyító tevékenységgel – közölte az egyetem Közkapcsolati Igazgatósága.

Forrás: delmagyar.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések