A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Támogatja az új munkahelyek létrehozását a horvát kormány

A horvát kormány szerdán közzétette új foglalkoztatási politikáját, amelyben nagy hangsúlyt fektet a fiatalok foglalkoztatására és az új munkahelyek létrehozására - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).
Andrej Plenkovic horvát kormányfő sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kabinet 1,5 milliárd kunát (62 milliárd forint) irányzott elő erre az évre a foglalkoztatáspolitikai fejlesztésekre, amely 400 millió kunával több mint egy évvel korábban volt. Hozzátette: 650 millió kunát az Európai Szociális Alap (ESZA) nyújt számukra.

A horvát munkaügyi hivatal (HZZO) adatai szerint 22 ezer szabad munkahely van, ha azokat be tudnánk tölteni, a munkanélküliség Horvátországban visszaesne 10 százalékra - hangsúlyozta Plenkovic. (Horvátországban januárban 15,4 százalékos munkanélküliséget regisztráltak).

A kormány döntése értelmében például egy évig támogatásban részesítik azokat a munkaadókat, akik mozgássérülteket foglalkoztatnak, támogatást kapnak azok a munkavállalók, akik egy adott munkahelyen továbbképzik magukat, valamint azok is, akik önmagukat foglalkoztatják. A kormány több továbbképzési programhoz is hozzájárul.

Közölték, Horvátországban 70 ezer fiatal van munka nélkül, a munkaügyi hivatalban 2600 kérvényezték egyéves szakmai továbbképzésüket, és az intézkedéseket őket is támogatják.

Horvátország 2013-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, így lakosai számára korlátozottan ugyan, de megnyílt az uniós munkaerő-piac. Azóta egyre több fiatal dönt úgy, hogy elhagyja az országot és Nyugat-Európában próbál szerencsét.

A konkrét számokról a demográfusok nagyon óvatosak fogalmaznak, mivel Horvátországban nem létezik olyan regiszter, amely pontos adatokkal szolgálhat a kivándoroltakat illetően.

A horvát statisztikai hivatal adatai szerint 2015-ben 30 ezer horvát állampolgár keresett munkát külföldön. A demográfiai szakértők rámutattak, hogy a születések száma 20 ezerrel csökken évente, és ha ehhez hozzáadják az elvándorlók számát, akkor 50-60 ezer emberrel fogyatkozik évente Horvátország népessége.

Szakértők szerint a fiatalok elsősorban azért mennek el, mert az országban nincs rend és társadalmi igazságosság. Nemcsak gazdasági okok miatt hagyják el Horvátországot, hanem mert nem látnak perspektívát.

MTI

Ha érdekesnek találtad a bejegyzés, kérjük oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések