A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

MSZP: nem a helyi gazdákhoz került a földek nagy része a privatizáció során

Az MSZP szerint a "kormányzati propagandával ellentétben" a földterületek nagy része nem helyi gazdálkodókhoz került a Földet a gazdáknak programban.
Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese szerdai, kaposvári sajtótájékoztatóján - Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár kimutatásaira hivatkozva - közölte: a területek 70 százaléka került nem helyben élőkhöz, amely azzal járhat, hogy számos településnek nem lesz bevétele a határán található földekből, ugyanakkor a műveléshez szükséges géppark közúti terheléséből adódó költségeket viselnie kell.

A politikus szavai szerint az sem igaz, hogy a privatizáció a külföldiek tulajdonszerzését akadályozta volna meg, mert Somogy megyében például a területek 10 százaléka külföldi kézbe került.

Azt mondta, hiányosságok voltak az elővásárlási jogosultak kiértesítésével, közülük sokan már csak azzal szembesültek, hogy az árverési nyerteseket bejegyezték tulajdonosként.

Gőgös Zoltán szólt arról is, hogy a földértékesítésekből országosan 270 milliárd forint bevétel származott. Ebből 100 milliárd forint hitelből származott, azt azonban senki nem ellenőrizte, hogy a vevők a fennmaradó részt honnan teremtették elő.

A Fidesz-kormány tavaly év végén eltörölte a vagyonosodási vizsgálatra irányuló bejelentéseket - jegyezte meg, utalva arra, hogy a pénz forrását ezzel nem is lehetne kideríteni.

Az elnökhelyettes a földprivatizáció legnagyobb problémájának nevezte, hogy az államnak többé nincs beleszólása az értékesített földek hasznosításába. "Szerencse, hogy mintegy 200 ezer hektár még megmaradt, így egy következő kormányzatnak lesz némi vidékfejlesztési mozgástere" - közölte.

Gőgös Zoltán a földprivatizáció "széles kontrollját" ígérte a 2018 utáni időszakra. Indoklása szerint elfogadhatatlan, hogy "állami vagyont pénzmosásra használjanak". Hozzátette, az MSZP "dolgozik azon", miként lehetne adószabályokon változtatni, hogy a településeknek hasznuk legyen a határukban található földekből.

Harangozó Gábor, az MSZP Somogy megyei elnöke veszélyesnek nevezte az agrár-felsőoktatás átalakításáról szóló, tavaly év végén napvilágra került koncepciót.

Azt mondta, a kormány egy nagy agráregyetemet akar létrehozni a gödöllői egyetem bázisán. A források felét e központ kapná, a másik felét a többi agrár-felsőoktatási képzőhely.

A Kaposvári Egyetem megőrizné önállóságát, de a változás negatívan befolyásolhatja a helyi kutatásfejlesztést - közölte.

Harangozó Gábor arra szólította fel a megye politikusait, álljanak ellen a koncepciónak, amely helyett a szocialisták a közép- és felsőoktatás, továbbá a magánszféra együttműködésén alapuló regionális központok, köztük egy kaposvári kialakítását támogatnák.

MTI

Ha érdekesnek találtad a bejegyzés, kérjük oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések