A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Március 15. - Barabás Miklós Petőfi-portréja a PIM-ben

Barabás Miklós híres Petőfi Sándorról készült portréját is megtekinthetik az érdeklődők március 15-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), ahol tárlatvezetések, családi programok, valamint Arany János és Petőfi leveleiből felolvasás is várja a közönséget.
A múzeum közleménye szerint Barabás Miklós tusrajza kiemelkedő jelentőségű a Petőfi-portrék sorában, hiszen az utókor jórészt az itt megörökített Petőfi-arcot hagyományozta tovább, e kép alapján készült számos korabeli metszet és későbbi változat. Barabás 1846 nyarán Petőfi Összes költeményei első kiadásához rajzolta le a költőt, a kötet a rajz nyomán készített acélmetszettel a címlapon és díszes vörös szaténkötésben jelent meg 1847. március 15-én.

A tusrajz az 1900-as évek elején Ernst Lajos gyűjteményének becses darabjaként a Petőfi Házban került kiállításra. Ekkor kapta különleges, eredetileg szentképhez készült, Ave Maria feliratú aranyozott reneszánsz fakeretét. Ernst halála után hosszú időre nyoma veszett, csak 2011-ben került elő újra. Akkori tulajdonosától a Magyar Nemzeti Bank megvásárolta és a PIM-ben helyezte tartós letétbe. A kép kalandos történetéről a nemzeti ünnepen E. Csorba Csilla művészettörténész tart előadást.

Délben a múzeum udvarán álló Petőfi-szobornál tartanak megemlékezést, ahol Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke mond beszédet, közreműködik Gryllus Dániel Kossuth-díjas előadóművész. A PIM állandó Petőfi-kiállítását Asztalos Emese és Kalla Zsuzsa irodalomtörténészek vezetésével ismerhetik meg az érdeklődők, míg az Írói fogások - terítéken az irodalom című tárlatot Szilágyi Judit kurátor mutatja be.

A családokat játékos feladatokkal, nemzeti szalagos hajfonat készítéssel és kézműves programokkal várják, valamint ki lehet próbálni Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták 1948. március 15-én.

Késő délután Petőfi és Arany barátságába nyújt betekintést a Szabadság, szerelem - Levelek, felolvasva című műsor. A két költő levelezése nem csupán személyes kapcsolatukat dokumentálja, hanem naplószerűen tudósít mindkét klasszikus életének eseményeiről a magyar történelem egyik legizgalmasabb korszakából. A Mohácsi Szilvia által válogatott leveleket Fenyő Iván és Balázs Zoltán olvassák fel, a rendező Seres Tamás - olvasható a közleményben.

A programokról bővebb információ a múzeum internetes oldalán (pim.hu) található.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések