A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Liberálisok: helyes volt, hogy Magyarország Tuskot támogatta

A Magyar Liberális Párt helyesli, hogy Orbán Viktor támogatta az az Európai Tanács lengyel elnökének, Donald Tusknak az újraválasztását. A Liberálisok azt viszont kifogásolják, hogy a magyar álláspontról nem tájékoztatták előre Lengyelországot.
A párt külügyi szakpolitikusa az Európai Unió állam- és kormányfői brüsszeli csúcstalálkozójának csütörtöki eseményeit elemezve azt mondta, Donald Tusk képviseli a stabilitást és folyamatosságot. A magyar döntésnek viszont komoly következményei lesznek, mert a lengyel kormány Jacek Saryusz-Wolski európai parlamenti képviselő személyében ellenjelöltet indított - emlékeztetett pénteki sajtótájékoztatóján Szent-Iványi István. Felhívta a figyelmet, hogy Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke már jelezte, súlyosan csalódott a magyar döntés miatt, a lengyel kommentárok pedig úgy értékelték, hogy Magyarország elárulta Lengyelországot.

A politikus nem a magyar álláspontot tartotta problémásnak, hanem azt, hogy az diplomáciailag nem volt megfelelően előkészítve, így "helytelen és felesleges" feszültséget okozott a két ország kapcsolatában.

Eközben a csúcstalálkozón az összes többi ügy, például a migráció kérdése is mellékessé vált, de nem szabad azt gondolni, hogy az arról szóló vita lezárult - jelentette ki Szent-Iványi István.

A politikus azt is helytelenítette, hogy Magyarország nem csatlakozott az európai ügyészség felállítását támogató országokhoz. Emellett arra is kitért, hogy a hét elején Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország "már gyakorlatilag letette a voksát" a többsebességes Európa mellett, ami viszont komoly kockázatokat rejt, mert Magyarország könnyen a leszakadók közé kerülhet - figyelmeztetett.

MTI 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések