A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

K&H: a javuló gazdasági mutatóknak köszönhetően további felminősítések várhatók

A kedvező gazdasági folyamatoknak, köztük a növekedés gyorsulásának, a GDP-arányos államadósság csökkenésének köszönhetően további felminősítések várhatók - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a pénzintézet szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.
Németh Dávid közölte: a lakossági fogyasztás tovább erősödik, a beruházások bővülése is erőteljesebb lesz, idén 10 százalék körül valószínűsíthető. 

A K&H elemzői idén 3,7 százalékos, jövőre némileg lassabb, 3 százalék körüli gazdasági növekedést várnak. Az infláció gyorsul, idén éves átlagban 2,6 százalékos, jövőre akár jóval 3 százalék fölött lehet a mutató - fűzte hozzá Németh Dávid.

A K&H Bank vezető elemzője kifejtette: a magyar államadósság a GDP-hez viszonyítva 2018-ra 70 százalék körüli szintre csökkenhet, a devizaadósság aránya is tovább mérséklődhet. 

Németh Dávid rámutatott: az MNB kommunikációjából kitűnik, hogy a jegybank nem szeretne devizakötvény-kibocsátást, a K&H elemzői szerint viszont egy euróban jegyzett 1,5 milliárd euró összegű kötvénykibocsátásra idén sor kerülhetne, ezzel jelentősen növelni lehetne az állampapírok futamidejét is. 

Kiemelte: a magyarországi fogyasztásban mintegy 1500 milliárd forintos "elmaradás" tapasztalható, az ország gazdasági képességeihez képest keveset fogyaszt a lakosság. Emiatt a lakossági fogyasztás a következő években is a gazdaság húzóereje maradhat.

A vezető elemző a forint árfolyamának alakulásáról kifejtette: napjainkban felértékelődési nyomás nehezedik a magyar fizetőeszközre, a Magyar Nemzeti Bank ez ellen küzd a maga nem konvencionális eszközeivel. A K&H várakozásai szerint 2017-ben a 305-312-es sávban mozoghat a forint az euróhoz képest, de komoly esély van rá, hogy átmenetileg 300 forint is lehet az euró árfolyama, 315 fölötti forint/euró kurzus viszont nem valószínű.

Úgy vélte: 2018 végéig várhatóan nem emel kamatot az MNB, a bankközi kamatok viszont közelebb lehetnek a nullához, mint a fél százalékhoz az idei első félévben, és 2017 második felében is a jegybanki alapkamat alatt maradhatnak.

Hendrik Scheerlinck, a bank vezérigazgatója kiemelte: a magyar gazdaságban véget ért a hitel nélküli növekedés, a lakossági hitelezés jelentős bővülése várható. A K&H várakozása szerint a jelzáloghiteleknél 14 százalékos, a fogyasztási hiteleknél 15 százalékos növekedés várható 2017-ben.

A vezérigazgató kifejtette: minden felmérés azt igazolja, hogy a bankok szeretnének többet hitelezni, a hitelezési feltételek enyhülnek, azonban bizonyos üzletágakban, így például a projekt-ingatlanhitelek esetében még indokolt az óvatos hitelezési magatartás. A kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelezésében a jegybankkal ellentétben nem várnak a banknál kétszámjegyű növekedést 2017-ben, inkább 5 százalék körül alakulhat az emelkedés. A jelzáloghitelekre pozitív hatást gyakorol az elhalasztott lakáskereslet és az egyre népszerűbb csok is - tette hozzá. 

Hendrik Scheerlinck közölte: a K&H Bank 745 milliárd forint új hitelt helyezett ki az elmúlt 3 évben, ezzel a bankszektorban az egyik legaktívabban hitelező pénzintézet volt.

MTI

Ha érdekesnek találtad a bejegyzés, kérjük oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések