A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ezrek követelték az autonómiát a székely szabadság napján

A román kormány és a székely nép legitim képviselői közötti párbeszéd elkezdését követelték petíciójukban pénteken a székely szabadság napján Marosvásárhelyen összegyűlt tüntetők.
A Románia kormányának és parlamentjének címzett, Székelyföldnek területi autonómiát követelő petíciót a székely vértanúk emlékműve mellett felállított pódiumon olvasta fel Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alelnöke, és „Autonómiát!” felkiáltással fogadta el az összegyűlt tömeg.

A tüntetők azt követelték, hogy a tervezett közigazgatási átszervezés során Székelyföld alkosson önálló, autonóm jogkörökkel rendelkező közigazgatási és fejlesztési régiót, melynek kialakításánál a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott jogszabálytervezetet vegyék alapul. Tiltakoztak ugyanakkor a székelyföldi oktatási intézmények ellehetetlenítése, az önkormányzatok zaklatása, az anyanyelvhasználat korlátozása, a székely szimbólumok üldözése ellen. A tüntetők egyben kinyilvánították szolidaritásukat a jogállam védelmében Románia nagyvárosaiban szervezett megmozdulásokkal.
SZÉKELYFÖLD TERÜLETI AUTONÓMIÁJA NEM SÉRTI ROMÁNIA TERÜLETI EGYSÉGÉT ÉS ÁLLAMI SZUVERENITÁSÁT, NEM SÉRTI A SZÉKELYFÖLDÖN ÉLŐ ROMÁN ÉS MÁS NEMZETISÉGŰ POLGÁROK ÉRDEKEIT, SEM ROMÁNIA ALKOTMÁNYÁT!
– áll a dokumentumban.

A székely vértanúk emlékművénél tartott megemlékezésen beszélve Tőkés László európai parlamenti képviselő az Európa Tanács 2003/1334-es határozatát idézte, amely szerint „az autonóm régiók pozitív tapasztalatai inspirációs forrásként szolgálhatnak a belső politikai konfliktusok megoldását célzó lehetőségek keresésekor”. Úgy vélte: joggal elvárható, hogy ennek megfelelően rendeződjön a Székelyföld sorsa.

Szabolcs Attila, a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke beszédében felidézte, hogy az elmúlt hetekben románok százezrei vonultak az utcákra, mert azt érezték: lopják az országukat.
ROMÁN BARÁTAINKNAK ÜZENEM, AZ ERDÉLYI MAGYAROKTÓL, A SZÉKELYEKTŐL A SZABADSÁGOT IS LOPJÁK. PEDIG EZ A MINIMUM
– fogalmazott a fideszes politikus, aki úgy vélte, a baszkoktól, flamandoktól, katalánoktól kell megtanulni az „autonómia mesterségét”.

Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke felolvassa Románia kormányának és parlamentjének címzett petíciót. A rendezvényen ezrek gyűltek össze, hogy leróják kegyeletüket a Habsburg-ellenes székely szervezkedés 163 évvel ezelőtt kivégzett vértanúinak emlékművénél. (fotó: MTI / Boda L. Gergely)

Nyugat-Európai támogatók is érkeztek

Wouter Patho, az Európai Szabad Szövetség (EFA) alelnöke megnyugtatta a megmozdulás résztvevőit, hogy nem követnek el törvénytelenséget, ha kiállnak az autonómia igénye mellett. Ez szerinte nemcsak jog, hanem kötelesség is a következő nemzedékekkel szemben. A flamand politikus kijelentette:
ELJÖN A SZÉKELYSÉG IDEJE, ELJÖN AZ AUTONÓMIA IDEJE! SZÁMÍTHATNAK RÁNK!
Aitor Esteban Bravo, a Baszk Nemzeti Párt spanyol parlamentbeli frakciójának az elnöke rámutatott: a januártól immár a központosított Franciaországban élő baszk közösség is bizonyos fokú autonómiát élvez. „Ha megtörténhetett Franciaországban, miért ne történhetne meg Romániában is?” – tette fel a kérdést. Arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a párbeszéd az egyedüli elfogadható eszköz a székely szabadság érvényesítésére, az erőszak soha nem lehet semmilyen törekvés megvalósításának az elfogadott eszköze.
Izsák Balázs, a megmozdulást szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke betegsége miatt nem tudott részt venni a rendezvényen. Az SZNT nevében Szűcs Péter, a Marosszéki Székely Tanács alelnöke mondott beszédet. Elmondta: a szabadság először a fejben születik meg. Az egyéni akaratokból összeálló közösségi akarattal hegyeket lehet megmozgatni. „Építjük azt a szabadságot, ami még nincs, de lesz” – jelentette ki az ifjú szónok.

A demonstráción felolvasták Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott levelét is. Az Országgyűlés volt elnöke úgy vélte: az új, önmagára kicsit is adó Európa nem mehet el érzéketlenül és válaszok nélkül az olyan jogos közösségi igények mellett, melyek a szabadságjogok kiteljesítését biztosítják. Szili Katalin elfogadhatatlannak tartotta, hogy
BÜNTETŐJOGI TÉNYÁLLÁST FARAGJON BÁRKI EGY KÖZÖSSÉG, EGY NÉP ÖNIGAZGATÁSÁNAK, ÖNBERENDEZKEDÉSÉNEK MEGFOGALMAZÁSÁÉRT.
A többezres tömeg az „Autonómiát!”, „Magyar iskolát!” jelszavakat skandálva, Kossuth-nótákat énekelve vonult Marosvásárhely főterére, ahol a prefektusi hivatal képviselője átvette a tüntetők képviselőitől és iktatta a demonstráció petícióját. A tömeg a székely himnusz eléneklése után feloszlott. A csendőrség és a rendőrség nagy erőkkel biztosította a tömegrendezvényt, amelyre egész Székelyföldről érkeztek autóbuszokkal résztvevők. A megemlékezés bejáratainál a csendőrség megakadályozta, hogy fa zászlórúdra tűzött székely és magyar zászlókkal lépjenek be a résztvevők a tüntetés helyszínére.

MTI

Ha érdekesnek találtad a bejegyzés, kérjük oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések