A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A spanyol bíróság befogadta a szír hatóságok erőszakos megtorló akciói miatt indított keresetet

A spanyol központi büntetőbíróság befogadta azt a keresetet, amelyet a Szíria lakosságával szemben elkövetett terrorcselekmények miatt nyújtott be a szír biztonsági erők és a hírszerzés kilenc tagja ellen a G37 nevű spanyol ügyvédi iroda - közölte a spanyol sajtó Eloy Velasco bíróra hivatkozva hétfőn.
A nemzetközi jogi ügyekkel foglalkozó ügyvédi iroda februárban fordult a bírósághoz, képviselve egy szír származású, spanyol állampolgárságú asszonyt, akinek testvérét elrabolták, megkínozták és meggyilkolták Szíriában.

A férfi 2013 februárjában tűnt el. A család úgy tudta meg mi lett a sorsa, hogy holttestét felismerték azokon a fényképeken, amelyeket a szír rendőrség egy volt tagja csempészett ki szökésekor az országból, és hozott később nyilvánosságra. A képeken a szír hatóságok által megkínzott és megölt emberek láthatók.

Eloy Velasco bíró annak ellenére döntött a kereset befogadásáról, hogy azt az ügyészség ellenezte, mivel az áldozat nem volt spanyol állampolgár. A bíró szerint viszont az eljárást kezdeményező testvér "közvetett áldozata" a történteknek, így megalapozottnak találta a keresetet.

A bíró javasolja az uniós ügyészségi együttműködési szervezet (Eurojust) bevonását is az ügybe, hogy kiderüljön: más uniós tagállamokban is érkeztek-e hasonló keresetek a bíróságokhoz.

Szíriában 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba fordult a konfliktus a Bassár el-Aszad elnök vezette kormányerők és a szíriai felkelők között. 

A G37 iroda keresetében hangsúlyozta: a 2011-es kormányellenes tüntetésekre a szír állam jogtalan letartóztatásokkal, kínzásokkal, kivégzésekkel válaszolt, amelynek következtében több ezren veszítették életüket, de a nemzetközi közösség eddig még nem kezdeményezett semmilyen jogi eljárást a büntetőjogi felelőség megállapítására a történtek miatt.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések