A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A KKM a portugál-magyar labdarúgó világbajnoki selejtezőre utazókat figyelmezteti

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a Portugália-Magyarország labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzésre utazóknak szánt tájékoztatást tett közzé hétfőn a honlapján.
Azt írták: a magyar válogatott március 25-i mérkőzésének helyszíne a Lisszabonban található Estádio da Luz stadion. A stadion 18-as kapujánál, amelyet Porta Húngarának, azaz Magyar kapunak is neveznek, található a tragikus körülmények között elhunyt Fehér Miklós labdarúgó, valamint a legendás edző, Guttmann Béla szobra. Ez a kapu azonban nem a vendégszektornál van, így a mérkőzés ideje alatt vélhetően nem lesz látogatható. 

A KKM azt javasolja, hogy a kaput külön időpontban tekintsék meg az érdeklődők, nagyobb létszámú szurkolói csoport pedig előzetesen egyeztessen időpontot a stadion üzemeltetőjével.

A stadion a Humberto Delgado (Portela) nemzetközi repülőtértől 9 kilométerre található, taxival az E1/2Circular gyorsforgalmi úton érhető el hozzávetőlegesen 10-15 euró viteldíjért. Portugáliában a taxiszolgáltatások a budapestinél kedvezőbb árúak, de a szállítandó csomagokért felárat számítanak fel. 

A stadion metróval is megközelíthető az Aeroporto-S.Sebastiao "piros" vonalon, átszállással a Reboleira-Santa Apolónia "kék" vonalra, amelyen a Reboleira irányba a Collegio Militar/Luz állomásig kell utazni. A tömegközlekedés használata esetén javasolják a Viva Viagem elektronikus kártya kiváltását, amely feltölthető, így nem kell minden alkalommal jegyet váltani. 

Megjegyezték: a tömegközlekedésnél fokozottan ügyelni kell az értékekre, hivatalos okmányokra a zsebtolvajok miatt.

Azoknak a szurkolóknak, akik gépkocsival érkeznek, jelezték, hogy egyes autópálya-szakaszokon a díjfizetés elektronikus rendszerű. Ebben az esetben a határ átlépését követően a táblákkal jelzett kapuknál kell előzetesen, dombornyomott bankkártyával regisztrálni. A későbbiekben a bankkártyáról az egyes kapuknál automatikusan levonják az adott szakasz díját. 

Portugáliában a gyorshajtást automata kamerák ellenőrzik, így fokozottan figyelni kell a sebességhatárokra. 

Az országban a közterületi alkoholfogyasztás engedélyezett, de kiskorúaknak és láthatóan alkoholos befolyásoltság alatt állóknak megtagadható az alkohol eladása. Pirotechnikai eszközök használata tilos és büntetendő, a garázda és vandál magatartás ellen fellépnek a hatóságok.  

Ha a szurkolók bajba jutnak, Magyarország lisszaboni nagykövetségének konzuli ügyeleti számát hívhatják (00351-964-813-769). A hivatal további elérhetőségei megtalálhatók a konzuli szolgálat honlapján. 

Az esetlegesen szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítéséért a külképviselet javasolja a kiutazó szurkolóknak, hogy a konzuli szolgálat honlapján előzetesen regisztráljanak.

A nagykövetség azt is javasolja, hogy kössenek balesetbiztosítást, mert az európai egészségügyi kártya nem minden egészségügyi ellátást fedez.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések