A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Súlyos elmarasztalás a perverz kanadai pszichiáternek

Kemény megrovásban részesítette a kanadai Ontario tartomány Orvosi és Sebészi Kollégiuma azt a pszichiátert, aki több mint egy évtizeden át molesztálta szexuálisan pácienseit. A pszichiáter perverz viselkedéséért már négy évet ült börtönben, és orvosi engedélyét is visszavonták.
A bizottság szerint Dr. Stanley Dobrowolski, aki orvosi vizsgálatnak álcázva vetkőztette le női pácienseit és élte ki ferde hajlamait, „szégyent hozott a szakmára”, „mély fájdalmat és tartós károsodást” okozott számos páciensének „önző és perverz kielégülésért”.

Dobrowolsky 1994 óta már négy alkalommal állt a Kollégium előtt, de orvosi engedélyét csak 2015 novemberében vonták vissza, miután a bizottság úgy találta, hogy esete „egyike a legégbekiáltóbb szakmai etikátlanságok legrosszabb eseteinek”.

Akkor a pszichiáter nem tudott megjelenni, mivel éppen négy éves börtönbüntetését töltötte, miután bűnösnek találták 16 emberen elkövetett szexuális zaklatás, illetve kilenc emberről titokban készített felvételekkel megvalósított kukkolás vádjában, valamint mert megszegett egy bírósági végzést azzal, hogy 12 páciensen testi kivizsgálást végzett.

Etikátlan viselkedésének részét képezte, de ebben nem merült ki – mondta a bizottság –, hogy állítólagos mellvizsgálat címén női pácienseinek melleit simogatta, illetve egy vagy több ujját szándékosan egyes páciensei vaginájába csúsztatta.

A bizottság egyik tagja, Dr. William King elmondta, hogy a fegyelmi bizottság egyedül azt sajnálja, hogy nem vonta vissza Dobrowolski működési engedélyét hamarabb. „A társadalom jobb lesz tőle, ha ön soha többé nem gyakorol orvoslást.”

Bár az eset valóban kirívó, a pszichiátriákon történő szexuális zaklatások egyáltalán nem ritkák: nemzetközi adatok szerint 10-ből 4 nő tapasztal meg ilyet a pszichiátrián. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy nő nagyobb eséllyel esik áldozatul szexuális zaklatásnak egy pszichiátriai osztályon vagy rendelőben, mint egy egyetemen vagy egy parkban.

Hídvégi Klára képviselő
Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések