Jelentősen emelkedhet a halfogyasztás az áfamérséklés hatására: az öt százalékos csökkentés jókora lendületet adhat az ágazatnak. Szakértők állítják: a kereskedelmen kívül a vendéglátásban is rövid távon érezteteti hatását majd a döntés.
– Abszolút kedvező és előremutató a szakmai javaslat – mondta Pitz András, bárdudvarnoki haltermelő. – Szerintem javul az egész ágazat versenyképessége, ha öt százalékra csökkentik a halhús áfáját. Hosszú ideje sűrűn hallani, hogy magas az élőhal bolti ára, s egyértelműen emiatt fogyaszt kevés pontyot a lakosság, nem beszélve a ragadozó halakról. Nos, szerintem rövidesen változhat a felállás.
Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke a távirati iroda beszámolója szerint kiemelte: az áfacsökkentés 15 százalékkal csökkentheti a halárakat. A legnagyobb problémája az ágazatnak, hogy a sertés- és a baromfihús áfájának csökkentésével versenyhátrányba került. Rámutatott: Magyarország a 3. legnagyobb pontytermelő ország Európában, a magyar édesvízi halak exportja jelentős, mintegy 30 millió eurót tesz ki évente. Az áfacsökkentés ezért is lehet az akvakultúra kitörési pontja.
Maradjon is így
– Az jó, ha csökken a halhús áfája, de lényegesnek tartom, hogy ez hosszú távon is így maradjon – hangsúlyozta Pongráczné Szinek Angéla somogydöröcskei falusi vendéglátó. – Nyilván fontosak a különféle halfogyasztást ösztönző kampányok, ám vásárláskor az ár döntő: ha a mostaninál olcsóbb lesz, akkor nyilván folyamatosan több árut adnak el a halkereskedők.
Egészségesebb is a hal a többinél
A siófoki Lassu Gyula háziorvos nyomatékosan arra hívta fel a figyelmet: táplálkozási szempontból is meghatározó, hogy miként alakul a belföldi halfogyasztás. Élettani szempontból kedvező összetételű zsírokat valamint könnyen emészthető fehérjét tartalmaz a hal. Erbár Ferenc miklósi agrármérnök úgy látja: Somogyban számos helyen található halastó, s szerinte a helyi értékekre alapozva célszerű tovább fejleszteni a családi vállalkozásokat, gazdaságokat. S ezzel párhuzamosan a halfogyasztás kultúráját is érdemes hatékonyan népszerűsíteni, hiszen a lakosság még mindig jobbára évente kétszer – húsvétkor, karácsonykor – vásárol nagyobb mennyiségben halat.
Forrás: sonline.hu
0 Megjegyzések