A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Átadták a Ments meg egy kertet! program díjait Budapesten

Átadták a Ments meg egy kertet! program díjait Budapesten, a programban a Földművelésügyi Minisztérium (FM) fenntartásában működő szakiskolák egy-egy kert gondozásával vettek részt.
Az agrárszakképzési intézmények képviselőit, tanárokat, diákokat üdvözölve Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár felidézte: tavaly tavasszal hirdette meg 2016-ra a Kertészkedés évét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Elmondta, a Kertészkedés éve, és azon belül a Ments meg egy kertet! program rokon a Konyhakert mozgalom céljaival, műveljenek meg minél többen lehetőleg minden talpalatnyi területet a környezetükben, így ápolják a kertkultúra hagyományait. Fontos az is, hogy jó minőségű, vegyszermentes élelmiszert termelve, környezetkímélő módon állítsanak elő kertészeti termékeket - tette hozzá.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet: 2014-ben átlagosan mintegy 75 kilogramm zöldséget és mintegy 39 kilogramm gyümölcsöt fogyasztott a magyar lakosság. A Kertészkedés éve programsorozattal ezeket a mennyiségeket is szeretnék növelni.

Jelezte: a saját termelésű bioélelmiszerekkel mindenki jól jár, hiszen gyarapodnak a megművelt termőterületek és kiváló minőségű magyar élelmiszerhez juthatnak az emberek, valamint a kertet művelők tovább adhatják a kertművelés hagyományát is.

Megjegyezte: a múlt év a több generációs kertek éve volt. Ennek szellemében tevékenykedtek azok a diákok és tanárok is, aki a Ments meg egy kertet! program keretében "örökbe fogadták" egy-egy idős ember kertjét és megművelték.

A programban 56 agrár-szakképzési intézmény vett részt. Átlagosan iskolánként 15-20 diák végezte a munkálatokat 1 vagy 2 felügyelő pedagógus segítségével. Kilenc iskola nemcsak egy kert gondozását vállalta, hanem kettő-háromét is. Így összesen 76 kertet vontak művelés alá az FM fenntartású iskolák.

Az iskolák munkájának értékeléseként 6 iskola a kiváló, példamutató munkáért kapott elismerést, 1 intézmény különdíjban részesül, 22 iskola a kiváló munkájáért részesült díjazásban, 27 iskola pedig a programban való részvételért kapott oklevelet.

A helyettes államtitkár - az agrártárca vezetőjének megbízásából - meghirdette a Ments meg egy kerete! idei folytatását az FM fenntartásában működő szakképző iskolák számára.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések