Támogassa munkánkat!

Igényeljen tagsági kártyát. Kattintson IDE.

Tajvani teákat mutattak be a szolnoki múzeumban

A tajvani teákat bemutató szombati szolnoki teakóstolás – akár hiszik, akár nem – a sarki boltban kezdődött. A tajvani előadó ugyanis végigkóstolta az ásványvizeket. Merthogy nálunk a csapvíz szerinte túl kemény, nem hozza ki a tea karakterét. A legjobbnak bizonyult palackos vízzel főzték a teát a Damjanich múzeumi előadáson.
Teaforraló, bolti filteres tea, csapvíz. Nálunk a legtöbb embernél ezekből készül a tea. Ínyenc teafogyasztóknak azonban ez kész horror! Szombaton a Tajvan szigete egy csésze teán keresztül című előadáson a sok megjelent megtapasztalhatta, milyen az igazi teakészítés. Az ugyanis rituálé.

Ázsiában, így Tajvanon is merőben különbözik attól a teázás, amit mi annak hívunk. Nem pusztán egy meleg ital, amit önmagáért fogyasztunk, hanem a kultúra szerves része. 

A tajvani tea – ha hiszik, ha nem – világhírű, és ínyenc fogyasztói vannak Magyarországon is. A bemutatót megelőző előadáson megtudhattuk, hogy milyen tajvani teák léteznek (fekete teát és oolong teát termesztenek), illetve  hogy ott azért isszák ezt a fenséges italt, hogy elmélyüljenek, a gondolataikba révedjenek. Tajvanon nem napi rutin, hanem tradíció, illetve életstílus a teázás, amit az ottaniak napi szinten követnek. A teát egykoron a szigeten aranyárban mérték, már-már sokat javult ezen a téren a helyzet, de az igazi minőségi tealevelek ma is drágák.

Az sem mindegy, hogy miből isszuk a teát. Tajvanon ennek is megadják a módját, csodálatos teáskészletek kaphatók. Megtudhattuk, hogy az első teafőzetet érdemes kiönteni, és egy teafőzetet ötször lehet felhasználni, akkor lesz igazán sötét, erősebb ízű. Mivel társaságban fogyasztják a teát, a csészéket egymás mellé helyezik, és kizárólag balról jobbra öntik beléjük az italt. Legelőször az idősebbek kapnak belőle, csak utána a fiatalok. Fontos az is, hogy legfeljebb kilencvenhét fokos vízzel szabad csak leönteni a füvet. És még egy nagyon lényeges: szürcsölni szabad!

De hogyan került a tajvani teabemutató Szolnokra? Ehhez Hoppál Krisztina a kulcs.
– Egyéves nyelvi ösztöndíjon voltam kint Tajvanon, ott ismerkedtem meg az ország kultúrájával, ezen keresztül ennek fontos részével, a teafogyasztással – tudtuk meg Krisztinától, a Damjanich János Múzeum régészétől.

– Egy éve merült fel a teakiállítás ötlete, szerettünk volna egy olyan témát választani, melyen keresztül  a sziget kultúráját izgalmas és könnyen emészthető módon tárhatjuk a magyar közönség elé. Mivel ott a tea a kultúra szerves része, ezért nyilvánvaló volt, hogy a finom italt választjuk ennek bemutatására. Az országban nagyon gyakran víz helyett is ezt fogyasztják, viszik magukkal a munkahelyre.
– Nyáron is isszák, mégpedig melegen, mert kevesebbet izzad így az emberi test. Nagyon fontos számukra a teázás, amikor a barátok összejönnek, ivás közben ki tudnak lépni a problémák világából. De hiába voltam kint egy évet, még ma is csak teaszerető vagyok, és nem teaértő – mondta mosolyogva, hozzátéve, hogy szerinte nagyon sokat lehet tanulni a tajvaniaktól, akár a teázáson keresztül is, hiszen azt tapasztalta, hogy sokkal nyugodtabbak az ottani emberek, mint a magyarok.

– Talán mert tudják, miképpen lehet például ezzel a szertartással levezetni a stresszt. És nemcsak az elmélkedés és az önmagunkba való fordulás lehetőségét biztosítja, hanem fogyasztása közben barátságok is szövődhetnek, emiatt is lehet, hogy Tajvanon az emberek nyitottabbak, mindig mosolyognak... – tette hozzá Krisztina.

Sokaknak bizony nagyon fontos a teázás

A szolnoki Bihari Brigitta is ellátogatott a kóstolóra, édesanyjával érkezett az eseményre. Korábban jógastúdióban is dolgozott, ott főzött különleges teákat, illetve egyik fővárosi ismerőse révén ismerkedett meg az indiai teák ízvilágával. Rendszeresen tartanak teameditációkat, de amúgy sem áll tőle messze az ázsiai kultúra világa. Édesanyja azonban a kínai teákra esküszik, aminek meg is van a magyarázata: mivel kungfuzik, ő a hatalmas ország kultúráját szereti, s nem mellesleg nagy kávéfogyasztó.

Amint elmesélte, Brigitta kizárólag úgynevezett szálas teából főz, és a művelethez csakis kerámiát használ. Nagyon fontosnak tartja a teázást, a Darjeling teaházból rendeli az alapanyagot, máskor pedig egyenesen Indiából hozzák neki. Legalsó szint számára – ha nagyon muszáj – a Twining tea. A kötelező reggeli szertartás része számára a teázás, lehetőleg valamilyen csendes helyen...

Forrás: szoljon.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések