A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rendkívüli közlemény! Új támogatás jön! 2,5 millió forintot adnak lakásfelújításra!

2017-ben folytatódik az otthon melege program. A pályázatok az előző évben az év második felétől, július 1-től voltak benyújthatóak, de viszonylag hamar le is zárultak. 
2017-ben sem lesz sok időnk a morfondírozásra, ha energiatakarékossági szempontból is szeretnénk korszerűsíteni régi házunkat, lakásunkat. Az otthon melege programra egészen addig lehet pályázni, míg az erre szánt keret ki nem merül, ezért érdemes „készen állni” a megnyíló határidő első napján, hiszen az erre szánt pár milliárd összeg egyelőre, csupán 22 ezer lakás korszerűsítésére elegendő valószínűleg. 2014 óta összesen 85 ezer lakást korszerűsítettek a program segítségével, viszont Magyarországon közel 2 és fél millió korszerűsítésre szoruló lakás lehet. 2020-ig pedig csupán 100-200 ezer lakást lehet majd az Eu-s pénzből felújítani.-írja a mixin.hu

A pályázatokat a lakáspályázati portálon keresztül, elektronikusan lehet beküldeni, amihez ügyfélkapus regisztráció kell!

Családi házak felújításával folytatódik az Otthon Melege Program, amely a régi családi házak korszerűsítésén keresztül támogathatja a családokat is. A korszerűsítés hatására a régi családi házak akár energiatakarékosabbak is lehetnek, mint az új építésű családi házak, amelyek már elvileg az új szabályoknak megfelelően vannak megtervezve és megépítve. Az Otthon melege program 2017 pályázattal megújíthatjuk otthonunkat és pénzt takaríthatunk meg.

Milyen feltételei vannak a pályázatban való részvételnek?

Ahhoz, hogy bárki részt vehessen az Otthon Melege Programban, magyarországi lakóhellyel kell rendelkeznie, mely a pályázó tulajdonában és használatában lévő épületre egy pályázatot nyújthat be. Olyan lakóházak pályázhatnak, amelyek 1996 előtt épültek, és 1995.12.31. – ig kiadták a lakóházra, lakásra vonatkozó építési engedélyt. A háznak egylakásosnak kell lennie, az előírt pályázati feltételek szerint, valamint nem lehet nagyobb, mint 135 négyzetméter mely fűtött alapterületű.

Mekkora a támogatás összege?

Az elszámolható költségek 40-től 55 %-áig lehet igényelni a támogatást. A százalékok attól függnek, hogy mekkora a megvalósítandó fejlesztés összetettsége, azonban az igényelhető maximális összeg 2 és fél millió forint.

Az elszámolható költségek 40 %-a a támogatás, vagyis legfeljebb 1.250.000.-Ft, ha csak egy fejlesztést valósítanak meg. 45%, de legfeljebb 1.500.000.-Ft, haenergiahatékonysági fejlesztés és még minium egy megújuló energiát hasznosító rendszert építünk ki. 50%-os (legfeljebb 2millió forint) a támogatottság, ha hőszigetelés történik és még legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszer jön létre. Az 55%-os támogatás pedig akkor jár, ha hőszigetelés plusz más energiahatékonysági fejlesztés plusz legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszer épül ki. A támogatás százalékaiból látszik, hogy a pályázat célja a minél hatékonyabb és minél szélesebb körű fejlesztés, vagyis a szinte maximális energiatakarékosság elérése, amit a pályázat kiírói 55%,legfeljebb 2 és fél millió forinttal ”jutalmaznak”.

Hogyan számolható el a munkadíj és egyéb költségek?

A kivitelezés alkalmazásakor csak olyan anyagokat lehet felhasználni, amik megfelelő igazolással rendelkeznek.

A támogatás utólagosan finanszírozott, miután a teljes bekerülési költség kifizetését igazolta a pályázó. A munkadíj a pályázatban elismerhető anyagköltség 60 százaléka lehet csupán. Míg a nyílászáró költsége nem lehet több, mint a nettó 60 ezer ft/nm fajlagos költség.

A saját kivitelezésű munka és az olyan módosítások, amik nem eredményeznek energia-megtakarítást, nem számolhatóak el a pályázat keretében.

A támogatási kérelmeket a rendelkezésre álló forrás kimerüléséiglehet benyújtani.A pályázati összeg vissza nem térítendő, és minisztériumi döntés születik róla.

Nem kaphatja meg a támogatást, akinek köztartozása van: lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adó tartozása, vagy adók módjára behajtható egyéb tartozása. Ha fizetési halasztást, vagy részletfizetést kapott a tartozás megfizetésére, akkor nincs kizárva a pályázatból.

A korszerűsítési energiatakarékossági lakás-felújítási munkálatok részei a felmérés, a tervezés, a nyílászárók cseréje, a külső hőszigetelés és a padlás szigetelése is többek között, ami 2 és fél millió forint körüli összeg úgy, hogy ebbe nincs belekalkulálva a fűtés korszerűsítése. Ha a fűtést is korszerűsítjük, akkor az plusz közel 2 millió. Egy megújuló energiás fűtés szintén közel 2 millió forint. Ez eddig 6 és fél millió forint körülbelül.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések