A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Azerbajdzsánba exportál gyümölcsfa-csemetéket Magyarország

Azerbajdzsánba exportál gyümölcsfa-csemetéket Magyarország, a Dél-Kaukázusi országba a keleti nyitás jegyében tízhektáros fajtabemutató kertet terveznek kialakítani Baku közelében, ahol főként alma-, meggy-, és cseresznye csemetéket telepítenek - közölte az állami tulajdonú Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) az MTI-vel csütörtökön.
A közlemény emlékeztet: Magyarország keleti nyitás politikájával összhangban fél éven belül ez már a második kereskedelmi együttműködés. Tavaly augusztusban az MKSZN a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal (MNKH) szorosan együttműködve a Tatár Köztársasággal kötött hosszú távú megállapodást. Akkor magyar fajtájú burgonya, bogyós gyümölcsök oltványainak, vetőgumóinak exportjára írtak alá szerződést, továbbá egy közös faiskola megszervezésére is vállalkoztak.

Az ültetvény létrehozásának célja, hogy a hektáronként különböző gyümölcsösben a helyi termelők élőben láthassák és rendelhessék meg a magyar facsemetéket. A projekt sikeres megvalósításával a régióban több ezer hektáros telepítésekre is sor kerülhet.

A jól működő tatár projekt mintájára az azeri küldöttség szeretne egy hasonló együttműködést kialakítani, ennek első lépése a fajtabemutató kert létrehozása - mondta el Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója a tájékoztatás szerint. Az Azerbajdzsánból érkezett állami társaság az MKSZN kísérleti ültetvényére, az érdi Elvira majorba is ellátogatott, ugyanis telepítéseihez magyar technológiát szeretne alkalmazni.

Korábbi közlés szerint az MKSZN 2015-ben 150 millió forint értékben exportált, főleg az Európai Unióba és a környező országokba.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések