Hirdessen itt

A medveproblémákkal és a csíksomlyói búcsú védettségének az akadályozásával szembesítették Székelyföldön Dacian Ciolost

A kormányzása idején hozott döntések következtében fokozódott medvegondokkal, és a csíksomlyói búcsú UNESCO-védettsége akadályozásával szembesítették csütörtöki csíkszeredai sajtótájékoztatóján Dacian Ciolost, Románia korábbi technokrata miniszterelnökét.
A Székelyhon.ro portál beszámolója szerint Dacian Ciolos az általa alapított Románia Együtt Mozgalmat (MRI) népszerűsíteni és a helyi gondokkal ismerkedni járt Székelyföldön. Csíkszeredai sajtótájékoztatóján elsősorban a pártja céljait szerette volna ismertetni, azonban az újságírók azokra a 2016-os kormányzása idején hozott döntésekről faggatták, amelyek hátrányosan érintették a Székelyföld lakóit. A Ciolos-kormány tiltotta ugyanis be a populációszabályozás érdekében végzett medvevadászatot Romániában, és szintén a Ciolos-kormány mulasztotta el azokat a lépéseket, amelyek azt eredményezték volna, hogy a csíksomlyói búcsút felvegyék az UNESCO védett szellemi világörökségek listájára. 

Dacian Ciolos elmondta: az állományszabályozó medvevadászatot akkor lehet alkalmazni, ha bizonyítottan túlszaporodtak a vadállatok egyes területeken. Megjegyezte azonban, hogy Románia máig nem dolgozott ki működőképes eljárást a populáció felmérésére, így - szerinte - azt sem lehet bebizonyítani, hogy túlszaporodott a medveállomány. Ciolos szerint a korábbi kormányok csak tűzoltásszerűen adtak kilövési engedélyeket a vadásztársaságoknak, hosszútávon azonban az a rendszer sem oldotta meg a nagyvadak helyzetét. 

A csíksomlyói búcsú UNESCO-védettségével kapcsolatban Dacian Ciolos emlékeztetett: a búcsút egy korábbi kormány terjesztette fel a védett szellemi örökség listájára. Kormányzása idején csupán annyi történt, hogy az UNESCO illetékes bizottsága elbírálta a felterjesztést, hiányosságokat fedezett fel a pályázatban, és kérte, hogy egészítsék ki a dokumentációt, a döntést pedig elhalasztotta. Nyomatékosította, hogy a Csíksomlyó-dossziét nem a kormánya vonta vissza, hanem az UNESCO bizottsága dobta vissza további információkat kérve. Megjegyezte: ilyen esetekben a felterjesztő országnak három év áll rendelkezésére a dosszié kiegészítésére. 

"A halasztás 2016-ban történt. Azóta eltelt két év, és nem történt semmi. Vajon az RMDSZ-es barátaim sorban álltak Dragnea úrnál (a kormányzó szociáldemokrata párt elnökénél) követelve a pályázat kiegészítését? Nem, sokkal könnyebb megvárni, hogy Ciolos sajtótájékoztatót tartson, és azt mondani, hogy ő a hibás" - idézte a volt kormányfőt a Székelyhon portál. 

Dacian Ciolos kijelentette: felelősséget vállal miniszterelnökként meghozott minden döntéséért, de az RMDSZ-től is elvárja, hogy vállaljon felelősséget azokért a dolgokért, amelyeket tett, és azokért is, amelyeket elmulasztott megtenni.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések