A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gyergyószárhegy is bemutatkozik a Debreceni Virágkarneválon

Díszmeghívottként mutatkozhat be Gyergyószárhegy az idei Debreceni Virágkarneválon. Lázas a készülődés, hogy a település lehető legtöbb arcát sikerüljön bemutatni Magyarország egyik leghíresebb és leglátogatottabb rendezvényén - írja a szekelyhon.ro.
Szárhegy beköltözik Debrecenbe – jelent meg a hír Facebookon. Utánajárva megtudtuk, a virágkarneválra kapott meghívást a falu. „Berekméri Dalma asszony részéről érkezett a felkérés. Az egyesület, amelynek ő elnöke, állandó támogatója Böjte atya szárhegyi otthonának. Többszöri itt-tartózkodása során
megismerte és megszerette településünket, a káposztánkat, a turisztikában elfoglalt helyünket, és mindezt szeretné megmutatni Debrecen városában is
– fejtette ki lapunknak Danguly Ervin, Gyergyószárhegy polgármestere. Elmondta, az augusztus 14-21. közötti karneválhéten egy nap lesz Szárhegyé – 18-án programok sorozata által mutatkozik be a település.

Van mit megmutatni

Szárhegyen művészeti központ, fotóklub működik, vannak énekeseink, táncosaink, zenészeink, gasztronómiánk, faluturizmus-hálózatunk – ezeket mind be szeretnénk mutatni
– mondta Danguly. Hozzátette, a sokoldalú bemutatkozás miatt a szervezők köre is tág. A helyi civil szervezetek, a művelődési ház, az önkormányzat, a Hargita Megyei Művészeti Központ és a Szárhegyi Alkotóközpont közösen dolgozik azon, hogy a gyergyói település jól szerepeljen Debrecenben.

A már leegyeztetett tervek szerint
településbemutató, káposztakonferencia lesz programon, továbbá művészeti-, fotó-, illetve falvédő-kiállítással, népdal-, néptáncelőadással készülnek a szárhegyiek.
Már az is leszögezett, mit mutatnak fel gasztronómiájukból: rigófüttylevest, töltött káposztát, galambast készítenek majd a helyszínen.

Óriási lehetőség

„Debrecen nagyváros, magába rejti akár az üzleti kapcsolatrendszerünk kiépítésének lehetőségét. És mivel Debrecen a karneválhéten legalább annyi vendéget fogad, mint amennyien lakják, arra is lehetőségünk adódik, hogy településünket sokkal tágabb körben is megismerjék” – fogalmazott a polgármester.
Szárhegy egyik jellegzetessége, a káposzta bemutatására felkért Lukács Géza azt is kiemelte, hogy
a karneválheti sajtóhírek által szerte a világba eljut Szárhegy híre, és ez nagyon sokat jelenthet a jövőben a falu látogatottsága és akár gazdasági fejlődése szempontjából is.

A falu képekben

Lukács Géza fotósként is meghívást kapott a debreceni eseményre. Tőle tudjuk, a Gyergyói Fotóklub tagjaival közösen dolgozik a kiállítás anyagán, ami kimondottan Szárhegyet bemutató fényképekből fog állni. Összesen 36 fotográfia kerül majd a kiállítófelület falára. Az alkotások előzetesen itthon is megtekinthetőek lesznek, a Szárhegyi Falunapok keretében külön programként fog szerepelni bemutatásuk – mondta Lukács Géza.
Az augusztus 20-i karneváli felvonuláson Böjte atya pártfogoltjai képviselik majd Szárhegyet Debrecenben. A Kájoni János Gyermekvédelmi Központ gyerekei egy szamár által vontatott szekeret díszítenek fel virággal – tudtuk meg Csergő Hajnal központvezetőtől.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések