A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Franciaország a világbajnok!

A franciák harmadszor játszottak döntőt.
Franciaország megszerezte a második világbajnoki címét, Didier Deschamps pedig a harmadik olyan edző lett, aki vb-t nyer játékosként és trénerként is. A horvátoknak az ezüsttel kell beérni.

Franciaország-Horvátország 4-2 (2-1).

Némi meglepetésre horvát akciókkal indult a mérkőzés, a franciáknak az első tizenöt percben lehetőségük sem volt a gólszerzésre. A 19. minutumban aztán Griezmann harcolt ki egy véleményes szabadrúgást, majd a beívelését követően Mandzukic öngóljával megszerezték a vezetést a gallok. Ám nem örülhettek sokáig Deschamps tanítványai: a 28. percben Perisic egyenlített látványos találattal. A folytatásban is inkább a horvátok játszották a futballt, de egy videózás után befújt Griezmann tizenegyessel megint csak a franciák kerültek előnybe.

Fordulás után Pogba köszönt be a mind jobban kinyíló horvát válogatottnak, ezzel az 59. percben lényegében megpecsételve déli szomszédjaink sorsát. A 65. minutumban Mbappé távoli lövése is utat talált a horvát hálóba, így már sporttörténelmi fordulat kellett volna Modricék feltámadásához. (Háromgólos előnyből soha, senki nem bukott vb-döntőt, kettőről is csak egy: Magyarország 1954-ben.) A 69. percben Mandzukic szemfüles találata és Lloris kapus óriási potyája adott még némi reményt a feltámadásra, de a franciák innen már nem hagyták, hogy kiénekeljék a sajtot a szájukból.

Franciaország másodszor lett világbajnok, úgy hogy az 1998-as vb-csapat kapitánya, Didier Deschamps ezúttal szakvezetőként ért fel a csúcsra. Horvátország nyílt sisakos játékban elbukta a finálét, de így is új rekordot állított fel: az 1998-as vb-bronz után, ezúttal ezüstéremmel térhetnek haza a kockás mezesek.


Az oroszországi vb bronzérmét az angolokat szombaton 2-0-ra legyőző belgák szerezték meg, történetük során először végezve az első három között.

A franciák harmadszor játszottak döntőt, húsz éve, otthon - ahol az elődöntőben a horvátokat múlták felül - nyertek a brazilok ellen, 2006-ban, Németországban viszont kikaptak az olaszoktól. A horvátok eddigi legjobb szereplése egy harmadik hely volt, melyet 1998-ban Franciaországban harcoltak ki.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések