A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nagy-Britanniának különleges státust kellene élveznie a kilépés után

Mivel Nagy-Britannia nem egyszerű Európai Unión (EU) kívüli tagállam lesz a kilépése után, valamiféle különleges státust kellene élveznie a közös gyökerek, a történelem, a hagyomány, az identitás, a kultúra, a gazdasági és társadalmi összefüggések okán - jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára pénteken Brüsszelben.
Forrás: MTI/Európai Tanács/Enzo Zucchi
Az államtitkár, aki az EU-tagállamok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek az EU-ból történő brit kilépés jogi részleteivel foglalkozó ülésén vett részt, elmondta: Magyarország elvi kérdésnek tekinti, hogy ha a britek számára bármiféle különleges megoldást sikerül biztosítani, az nem teremthet precedenst az unióban maradó egyetlen tagország számára sem arra, hogy a belső piac szabad működését vagy az uniós alapszabadságok érvényesülését bármilyen formában korlátozza.

Hozzátette, hogy a brit kormány által július közepén kiadott, az EU és Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolatrendszerről szóló úgynevezett fehér könyv számos előremutató elemet tartalmaz. Az Európai Unió Magyarországgal együtt egységes álláspontot képvisel, mind a kilépéssel, mind a jövőbeni kapcsolattokkal összefüggő kérdésekben, mégpedig abban, hogy mindkét fél tisztességes kilépésben érdekelt - mondta.

Takács Szabolcs kijelentette, Magyarország mindig kiállt amellett, hogy az Egyesült Királyságban tartózkodó uniós polgárok szerzett jogait meg kell őrizni a kilépést követően is, ezek az emberek ugyanis komoly hozzáadott értéket jelentenek a szigetország társadalmi és gazdasági életéhez. A dokumentumból kiderül, hogy erről a brit kormány is hasonlóan vélekedik. A Nagy-Britanniában élő, dolgozó és tanuló magyar állampolgárok jogai tehát nincsenek veszélyben - húzta alá.

Kiemelte, a jövőbeni kapcsolatok illetően Magyarország úgy gondolja, a legszorosabb katonai, gazdasági és biztonságpolitikai, innovációs és kulturális együttműködésre van szükség. Noha indokolt többféle forgatókönyvre felkészülni, folytatni kell a tárgyalásokat egy jó, ésszerű és előremutató, a magyar érdekeket is magában foglaló megegyezés elérése érdekében - mondta.

Az államtitkár hozzátette, az Európai Uniónak és Magyarországnak egyaránt érdeke, hogy fennmaradjon az ír sziget politikai és gazdasági stabilitása és lehetőség szerint el kell kerülni egy keménynek nevezhető határellenőrzést.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések