A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Biztonságérzetet ad a külföldi rendőr a turistáknak Szoboszlón

Az előző évekhez hasonlóan most is segítik a szoboszlói rendőrök munkáját a romániai kollégák. 
A rendőrség korábbi tapasztalatai alapján nagy megkönnyebbülés a látogatók számára, ha a saját országuk rendőreivel találkozhatnak. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és a romániai Bihar Megyei Rendőr-főfelügyelőség együttműködési megállapodása alapján, Hajdúszoboszlón az idén is közös szolgálatot teljesítenek az egyenruhások a strand és a főbb turistaútvonalak területén.

Indokolt a jelenlétük

A magyar–román közös szolgálat egészen 2008-ig nyúlik vissza, akkor kezdeményezte a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság először az együttműködést. Az elmúlt évtizedben ugyanis a Romániából érkező turisták száma jelentősen emelkedett; 2018. január és június között eddig 103 ezer román állampolgár látogatott a városba. Dr. Gali Sándor rendőrkapitány elmondta: ez 18 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. A lakosság biztonságérzetét már a rendőri jelenlét is növeli, de a rendőrség igazán akkor éri el célját, ha tud kommunikálni is az emberekkel.

Hasznosnak találják

– Előfordulhat, hogy a romániai turisták sértetté válhatnak, közlekedési szabálysértést vagy netalán bűncselekményt követnek el. Ebben az esetben fontos, hogy megértessük velük magunkat, illetve tanácsokat adhassunk a kellemetlenségek elkerülése végett. Mivel a magyar kollégák nem beszélnek románul, így nagy segítség, hogy a román kollégák révén ezt megvalósíthatjuk. Emellett intézkedés esetén közvetlen lehet a kommunikáció. Eddig csak pozitív tapasztalataink voltak, és a látogatók is örülnek annak, hogy van anyanyelvű segítség, ha kapcsolatba kell kerülniük a rendőrséggel – foglalta össze a rendőrkapitány.

Nincsenek nyelvi nehézségek

Rácz Ede járőrnek ez az első alkalom, hogy külföldi kiküldetésen vesz részt. A határ menti Érmihályfalván dolgozik, és elmondta, azért választották erre a munkára, mert amellett, hogy tud románul, anyanyelvi szinten beszéli a magyar nyelvet, ami elengedhetetlen az együttműködéshez, hiszen a segítségnyújtás mellett a fordítás az egyik legfőbb feladata.

– 2015 nyarán már dolgoztam a fürdővárosban, így nem idegen számomra ez a környezet. Akkor egy betörés miatti helyszínelésben vettem részt, majd egy vitás ügynél jött jól az, hogy mindkét nyelvet beszélem, mert egyszerűbben tudtunk kommunikálni az érintettekkel – részletezte Oros Cosmin, aki Székelyhídon körzeti megbízottként tevékenykedik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések