A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Óriási botrány, lebuktak: Nem volt vegyifegyver támadás! Nem voltak áldozatok! – A dúmai szemtanúk tanúvallomásai Hágában, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet előtt

Az állítólagos dúmai vegyi támadás tanúi, köztük a 11 éves Hassan Diab és a kórházi személyzet tagjai is elmondták az újságíróknak Hágában, hogy a Fehér Sisakosok videója csak ürügyként szolgált az Egyesült Államok által vezetett csapáshoz Szíria ellen.
“Az alagsorban voltunk, és hallottuk az embereket, hogy kiabáltak, hogy be kell mennünk a kórházba. Átmentünk egy alagúton. A kórházban hideg vizet locsoltak rám,” – mondta a fiú a sajtótájékoztatón, amelyet a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) oroszországi missziója hívott össze.

Hassan is az “áldozatok” közé tartozott, akiket locsolótömlőkkel mostak le a vitatott Fehér Sisakos csoport által közzétett április 7-i videóban. A fiú és családja később beszélt a médiával, és elmondták, hogy Hassant férfiak siettették a helyszínre, akik azt állították, hogy vegyi támadás történt. Elkezdték hideg vízzel locsolni a fiút és másokat, miközben filmezték a megrémült gyerekeket.

“Voltak ott számunkra ismeretlen emberek, akik filmre vették a sürgősségi ellátást, filmezték a káoszt, ami odabenn zajlott, és filmezték az embereket, akiket vízzel locsoltak. Azokat az eszközöket, amelyekkel locsolták őket, eredetileg a padlók tisztítására használták,” – mondta Ahmad Kashoi, a sürgősségi osztály adminisztrátora. “Ez történt körülbelül egy órán keresztül, segítettünk nekik és hazaküldtük őket. Senki sem halt meg. Senki sem szenvedett vegyi mérgezést.”


Halil al-Jaish, egy lélegeztető szakember, aki aznap a dúmai kórházban dolgozott azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy néhány betegnek valóban voltak légzési problémái. A tüneteket azonban a súlyos por okozta, amely a területet ért légicsapások miatt szállt a légkörben, de senkinél sem mutatkozott semmiféle vegyi háborús mérgezés, mondta al-Jaish.

A kórházba az állítólagos támadás napján füsttől és portól szenvedő emberek érkeztek, mondta a sürgősségi ellátásban dolgozó Muwaffak Nasrim. A Fehér Sisakosok által készített felvételeken látható pánikot főleg azok az emberek okozták, akik a vegyi fegyverek állítólagos használatával kapcsolatban kiabáltak, mondta Nasrim, aki tanúja volt a kaotikus jeleneteknek. Egyetlen beteg esetében sem mutatkoztak vegyi fegyver kitettséggel összefüggő tünetek, mondta.

Ahmad Saur, a szíriai Vörös Félhold sürgősségi mentőse azt mondta, hogy az osztályra, ahol dolgozott, nem érkeztek vegyi fegyvereknek kitett betegek az állítólagos incidens napján vagy azután. Minden betegnek általános orvosi ellátásra volt szüksége vagy a sérüléseiket kellett ellátni, mondta. Saur elmondta az újságíróknak, hogy a Vörös Félholdtól független személyként érkezett Hágába beszélni, és szabadon és mindenféle nyomás nélkül tanúskodott.

Egy riporter megkérdezte, mi történik a szemtanúkkal, és hogy “maradjanak Európában tanúskodni“.

“Hazamegyünk, és nem látunk ezzel kapcsolatban problémát. A helyzet jelenleg sokkal jobb. Dúma lakosai vagyunk, mint sokan mások,” – mondta Hassan Ayoun, a sürgősségi osztály orvosa.

Hat dúmai szemtanút vittek Hágába, akiket kikérdeztek az OPCW technikai szekértői, mondta Alekszandr Shulgin, az OPCW állandó orosz képviselője.


“Mások is készen álltak, de a szakértők ragaszkodnak a saját iránymutatásaikhoz. Hat embert választottak ki, beszélgettek velük és azt mondták, hogy ‘teljes mértékben elégedettek’ a beszámolóikkal, és további kérdéseik sincsenek,” – jelentette ki Shulgin. Hozzátette, hogy “egyes nyugati országok” állításai a tájékoztató előtt, miszerint Moszkva és Damaszkusz “elrejti” az OPCW szakemberei elől a tanúkat, teljesen alaptalanok voltak.

Az állítólagos vegyi incidenst mindössze a Fehér Sisakosok videója és a militáns csoportokhoz köthető közösségi média oldalakon megjelent jelentések támasztották alá, de az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország úgy ítélte meg, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy számos megtorló csapást mérjenek Szíriára április 14-én. Az Egyesült Államok és szövetségesei azzal vádolták Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy ő rendelte el a “támadást” anélkül, hogy konkrét bizonyítékkal támasztották volna alá az állításukat. Figyelemre méltó tény azonban, hogy a támadást egy órával azelőtt indították meg, mielőtt az OPCW tényfeltáró csapata megérkezett volna Dúmába, hogy megállapítsa, vajon használtak-e vegyi fegyvert. (1)

(1) – https://www.rt.com/news/425240-opcw-russia-syria-douma-witnesses/

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések