Támogassa munkánkat!

Igényeljen tagsági kártyát. Kattintson IDE.

Rákkeltő a Nutella?

A Nutellát gyártó Ferrero reklámkampányban próbálja meggyőzni a vásárlókat, hogy a mogyorókrém biztonságos. Mások szerint viszont a felhasznált pálmaolaj rákkeltő.
Májusban az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság figyelmeztetett arra, hogy pálmaolajban rákkeltő szennyezőanyagokat találtak. Azt mondták, keveset is elég fogyasztani belőle, hogy növelje a rák esélyét a gyerekeknél.

Rengeteg élelmiszergyártó használ pálmaolajat, mégis a Nutella szenved leginkább a vásárlók bizalmatlanságától. Több olasz áruház, köztük a legnagyobb szupermarket-hálózat, a Coop is levette a polcairól az édességet megelőzésképpen.

Válaszul a Ferrero reklámhadjáratba kezdett, hogy meggyőzze a vásárlókat: a termékei biztonságosak.

A cég azt állítja, hogy minőségi, nem pedig pénzügyi okokból használnak továbbra is pálmaolajat. Ettől lesz a Nutella kellően krémes – ugyanezt a hatást más olajokkal nem tudnák elérni. Ugyanakkor tény, hogy a többi hasonló olaj, például a napraforgó- vagy repceolaj drágább a pálmaolajnál – eurómilliókkal megdrágítaná a gyártást a váltás. Ezt a cég nem kommentálta.

A pálmaolajat az úgynevezett glicidil-zsírsav-észterek (GE) miatt tartják rákkeltőnek, amelyek akkor keletkeznek, ha 200 fok fölé melegítik az olajat – márpedig ez az élelmiszergyártás során előfordul. Ez az anyag más növényi olajokban, margarinokban és az előregyártott ételekben is előfordul, de a hatóság a pálmaolajat tartja a legveszélyesebbnek, mert ebben van a legtöbb. Korábban a WHO és az ENSZ is aggodalmát fejezte ki a GE miatt, de időközben felhagytak a figyelmeztetésekkel.

Nem ez az első eset, hogy a pálmaolaj vitákat vált ki. Novemberben az Amnesty International arra figyelmeztetett, hogy olyan világcégek, mint a Colgate-Palmolive, a Nestlé vagy az Unilever azt a pálmaolajat használják, amit nyolcéves gyerekek termelnek meg az indonéz ültetvényeken. A gyerekek 25 kilós zsákokat cipelnek a fejükön. A pálmaolaj súlyos környezetpusztításokért is felelős, hiszen esőerdőket vágnak ki, hogy a helyükre pálmaültetvényeket telepítsenek, ezzel pedig rengeteg veszélyeztetett állatfaj, például az orangutánok élőhelye is egyre fogyatkozik.

A Ferrero azt állítja, ők olyan pálmaolajat használnak, amely fenntartható forrásokból származik, amit egy tanúsítvány is igazol. Ugyanakkor a tanúsítványt kiállító szervezetet többen kritizálják, amiért nem elég szigorúak az elvárásai, így például nem veszik figyelembe, ha őserdőket kellett kiirtani a pálmaültetvények helyén – írja azIndependent. 

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések