A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Richter: az Esmya visszaesése a negyedéves profitcsökkenés fő oka

A Richter Gedeon Nyrt. elsősorban az Esmya originális gyógyszer forgalmának visszaesésével, valamint a romániai nagykereskedelmi forgalom kiesésével és a rubel gyengülésének árfolyamhatásával magyarázza a harmadik negyedév nyereségének jelentős csökkenését.
A gyógyszeripari csoport csütörtökön közzétett gyorsjelentése szerint a harmadik negyedév adózott eredménye 9,077 milliárd forint, ami 43,4 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának profitjától. A negyedéves árbevétel 7,4 százalékos visszaeséssel 99,445 milliárd forintra csökkent tavalyhoz képest. A Richter csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten Orbán Gábor vezérigazgató elmondta, hogy számítottak a nyereséget csökkentő tényezőkre. Az Esmya miatti 14 milliárd forint kiesés mellett a cég 40 millió euró bevételtől eshetett el a román piacon a két hónapos nagykereskedelmi forgalomszünet miatt - tette hozzá. Az Esmya értékesítése szeptemberben újraindulhatott, de egész éves forgalma a harmadára eshet vissza, a hosszabb távú eredményeit pedig nehéz megbecsülni - hangsúlyozta a vállalat vezetője. 

A gyógyszerrel kapcsolatos vizsgálat tavaly november végén azért indult, mert a készítménnyel kezelt páciensek közül négynél súlyos májkárosodást jelentettek. Az EMA Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) az idén februárban ideiglenes intézkedésként kezdeményezte, hogy a gyógyszerrel új kezelést ne kezdjenek el, a folyamatban lévő kezelések azonban befejezhetők, május 18-án pedig ajánlásokat fogalmazott meg a gyógyszer használatával kapcsolatban a ritka, de súlyos májkárosodás kockázatának minimalizálása érdekében. 

A Richter saját fejlesztésű cariprazine készítménye ugyanakkor - mint mondta - forgalmát tekintve az Egyesült Államokban a leggyorsabban növekedő antipszichotikum, visszajelzései kedvezőek, megjelenését pedig Magyarországon is várták az orvosok. A Richter éves szinten a belföldi piac forgalmában 2 százalékos bővülésre, Nyugat-Európában 15 százalék, Ukrajnában pedig akár 20 százalék körüli visszaesésre számít. Kelet-Európa többi országában stagnálást várnak. Kínában a növekedés elérheti az 5 százalékot, vagyis az eddigi növekedési ütem nem tartható fenn, de a Richter negyedik legnagyobb piacát jelentő távol-keleti ország nyitott az innovatív gyógyszereke, új termékek értékesítésével pedig fokozhatóak az eredmények - mondta a Richter vezetője.

Az Egyesült Államokban a Vraylar nevű készítményt nem számítva 15 százalékos lehet a visszaesés a szteroidhatóanyag forgalmának csökkenése miatt - tette hozzá. Orbán Gábor szerint az egész éves eredményeket még mindig nehéz előrejelezni, de a cég teljes konszolidált csoportszintű forgalma az Esmya hatását leszámítva várhatóan a tavalyi erős bázishoz hasonlóan alakulhat egész évben, az Esmya beszámításával körülbelül 6 százalékos lehet a visszaesés. A Richter 58 százalék körüli bruttó fedezeti hányadot és 14-15 százalék közötti üzemi eredményhányadot vár idén.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések