A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Óriási csapás a migránsokan Olaszországban! Elfogadták Salvini migrációs csomagját

Az olasz kormány migrációs-biztonsági törvénycsomagja alapján lezárják a migránstáborokat, az illegális bevándorlókat pedig a jelenlegi 90 helyett 180 napig tartóztatják fel a regisztrációs központokban, hogy pontosabban azonosíthassák őket. Matteo Salvini belügyminiszter törvénycsomagja körül az Öt Csillag Mozgalom váltott ki feszültséget, mert szerintük az sérti az alkotmányt és az emberi jogokat.
A törvény megszavazása az utolsó pillanatig bizonytalan volt. Végül a kormány bizalmi szavazásra bocsátotta a csomagot, amelyre így 163-an voksoltak igennel, 59 volt a nemek száma, és 19 a tartózkodásoké.

A csomag körüli feszültséget az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szenátorai váltották ki, akik azt mondták, nem szavazzák meg a rendeletet, mert az nemzetbiztonsági veszélyre hivatkozva szigorítja az olaszországi migrációs rendszert, intézkedései pedig az alkotmányellenesség és az alapjogok megsértését súrolják. Az M5S ezen szenátorai a szavazáskor kivonultak az ülésteremből.

A rendelet értelmében az Olaszországba érkező bevándorlókat ezentúl a jelenlegi 90 helyett 180 napig tartóztatják fel a regisztrációs központokban a pontosabb azonosítás érdekében. A táborokat – amelyekből eddig a menedékkérők napközben szabadon távozhattak – lezárják.

Olaszország továbbra is nemzetközi védelemben részesíti a háború vagy más üldözés elől menekülőket, akiknek kérelmét kivizsgálják. Ezzel egy időben szigorítják az eddig más okból is kiadott humanitárius menedékkérelmek odaítélését, amelyet eddig a migránsok 26 százaléka kapott meg, a tartózkodási engedéllyel együtt.

A rendelet hat pontot sorol fel: az kérhet ilyen státust, aki kizsákmányolás, emberkereskedelem, családon belüli erőszak, természeti katasztrófa áldozata, valamint ha orvosi kezelésre szorul vagy más emberi, társadalmi érdem alapján ítélik oda neki az olasz hatóságok.

A befogadó központokat is átalakítják, ahová eddig a nemzetközi védelemben részesülők és a más okból humanitárius menedékjogot kérők várakoztak. Bővítik a biztonságosnak tartott államok listáját, és kötelezővé teszik a menedékkérők befogadásával foglalkozó szervezetek támogatási rendszerének átláthatóságát is.

A rendeletcsomag szerint, ha valaki menedéket kap, majd bűncselekményt követ el, elveszíti menekültstátusát. Szintén elveszíti menekültstátusát és kiutasítják azt, akit a hatóságok veszélyesnek ítélnek meg.

A terrorizmussal vádolt olasz állampolgárságú bevándorlót megfoszthatják olasz állampolgárságától. Tovább szigorítják a menedékkérők fellebbezésének feltételeit.

Az olasz belügyminisztérium friss adatai szerint jelenleg csaknem 145 ezer ember van a különböző olaszországi táborokban, és év eleje óta 40 ezer menedékkérelmet nyújtottak be.

Szigorítják a házasság útján vagy másképpen szerezhető olasz állampolgárság elbírálását is, ahogy a furgonok és kamionok bérlési feltételeit, minden 100 ezernél nagyobb olaszországi városban bevezetik az elektromos sokkoló fegyverek hatósági használatát, és betiltják az utcai koldulást.

A törvény a képviselőház elé kerül, ahol nem kizárt az újabb bizalmi szavazás.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések