A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Októberben tovább csökkent a munkanélküliség Csehországban

Októberben 2,8 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban. A regisztrált álláskeresők száma 215 622 volt, ami 1997 júniusa óta a legalacsonyabb. A munkahelykínálat ugyanakkor 316 900-ra emelkedett - közölte csütörtökön a cseh munkaügyi hivatal Prágában.
Szeptemberben a munkanélküliség három százalékos volt, tavaly októberben pedig 3,6 százalékos. 

"A munkaadók nagy része októberben is új munkásokat keresett. Folytatódnak a szezonális munkák és a nyári idegenforgalmi szezon sem ért még véget" - mutatott rá a hivatal közleményében.

A hivatal szerint kedvező, hogy folyamatosan csökken a hosszú ideje, több mint egy éve munkát keresők aránya a munkanélküliek körében. Idén októberben ez 7,6 százalékot tett ki, míg tavaly októberben meghaladta a 11 százalékot.

A legalacsonyabb, 1,8 százalékos munkanélküliség a Pardubicei, dél-csehországi és a Pilseni régióban van, Prágában két százalékos a munkanélküliség. A legmagasabb munkanélküliséget, 4,4 százalékot, a Morvasziléziai régióban, valamint 4,3 százalékot az Ústí régióban mutatták ki. 

A szabad munkahelyek száma októberben 107 ezerrel volt magasabb, mint 2017 októberében. A legtöbb munkahelyet Prágában kínálják a munkaadók.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések