A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Friss adatok – tarolna a Fidesz ha ma lenne az EP választás

A Fidesz a legfrissebb mérések szerint 13 mandátumot szerezhet a májusi EP-választáson. Az LMP most nem jutna be a parlamentbe – ez derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából.
A Nézőpont kutatásának adatai rámutatnak: októberben is a kormányzó pártokkal szimpatizált a teljes felnőtt magyar népesség 38 százaléka, ami nagyjából 3 millió polgárt tesz ki.

A pártverseny második helyén továbbra is a Jobbik található a múlt havival megegyező, 10 százalékos táborral – ez mintegy 800 ezer szimpatizánst jelent -, az MSZP-P pedig szintén megtartotta 5 százalékos népszerűségét, ami körülbelül 400 ezer szimpatizánst feltételez. A DK csak a teljes népesség 4 százalékának támogatására számíthat (320 ezer szimpatizáns).

Októberben a többi releváns párt iránt csak a felnőtt magyarok 2-2 százaléka (160 ezer fő) mutatott érdeklődést.

Különösen az LMP szerepelt rosszul, amely immáron csak a választópolgárok 2 százalékát tudhatja maga mögött.

Népszerűsége így megegyezik a már hónapok óta ezen a szinten álló Momentuméval és a Magyar Kétfarkú Kutyapártéval. Az újonnan alapított Mi Hazánk Mozgalom továbbra is egy százalékon áll (80 ezer szimpatizánsa van).

A választáson részvételüket ígérő választópolgárok pártpreferenciái kis mértékben változtak a szeptemberi adatfelvétel óta. A Fidesz-KDNP továbbra is megszerezné a szavazatok abszolút többségét, 51 százalékát). Így elmondható, hogy minden második választó Fidesz-szavazó.

A Nézőpont Intézet mandátumbecslése alapján a Fidesz-KDNP 13, a Jobbik 4, az MSZP-Párbeszéd 2, a Demokratikus Koalíció pedig szintén 2 embert küldhetne az Európai Parlamentbe, ha most lennének a választások.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések