A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az ország legjobbjai között az udvarhelyi séfpáros

Negyedik helyezést ért el a Selgros Romania Arena Bucă tarilor nevű versenyének országos döntőjén Balázs Hunor és csapattársa, Lukács István. A székelyudvarhelyi Páva Étterem séfduója két egyedi fogással rukkolt elő. Mutatjuk, mit főztek.
Mindössze három óra állt az Arena Bucătarilor nevű verseny döntőseinek a rendelkezésére, hogy elkészítsenek két egyedi fogást: az előételhez kötelező módon vörös tonhalat, uborkát és ananászt, a főételhez kacsacombot, lilakáposztát és goji-bogyót kell használniuk. 

„Az elősütött tonhalat fekete szezámmag-kéregbe forgattuk bele, az uborkából habot készítettünk, az ananászból pedig egy chilis, citromos, mézes chutney-t. A cél az volt, hogy thai-jellegű édes-savanyú ízhatást érjünk el” – magyarázta  Balázs Hunor. A főétel sem volt kevésbé ínycsiklandó: a kicsontozott kacsacombot felgöngyölték és konfitálták. A goji-bogyóból vajas kekszet készítettek, ez volt a ropogós elem a tányéron. 
„Köretként Tokaji aszúval ízesített sütőtökkrém-pürét készítettünk, valamint a lilakáposzta-levélbe hagymás reszelt krumplit göngyöltünk, majd ezt meggőzöltük, balzsamecet-redukcióval lekentük, és megsütöttük. Ez volt a kompozíció hagyományosabb eleme” – sorolta a séf. 

Az elkészítésre rendelkezésre álló három óra valóban nem túl sok, jegyezte meg Hunor, ezért nagyon  fontos volt összhangban dolgozniuk. Elárulta, mindkét tányér összeállításánál a színes, érdekes ízvilágra törekedtek, hiszen – bár minden igyekezetüket összeszedték – a modern tálalásban akadtak az udvarhelyinél jobb csapatok. 
„A zsűri egyébként kicsit sokallta az adagot, hozzászoktak a kis adagokhoz, mifelénk pedig az a szokás, hogy legyen bőséges a tányér. Hoztuk hát a székelyföldi formánkat” – tette hozzá nevetve Balázs Hunor. Az ország nyolc legjobb csapatából negyedik helyet értünk el. Ez jó eredmény. Úgy érzem, győztesek vagyunk – summázott végül Balázs Hunor.

A cikk az Udvarhelyi Híradó 2018. november 7. számában jelent meg.

Szerző: Kovács Eszter / Fotók: Páva Étterem

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések