Hirdessen itt

Varsó elégedett az Európa Tanácsnak a Moszkvát a szmolenszki géproncs visszaadására felszólító határozatával

Lengyel politikusok megelégedéssel fogadták az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése által pénteken elfogadott határozatot, melyben a 47 európai országot tömörítő páneurópai testület felszólítja Moszkvát a 2010-ben az oroszországi Szmolenszknél lezuhant lengyel elnöki repülőgép roncsának visszaadására.
A határozat "egyértelmű jelzést jelent az orosz félnek, hogy a nemzetközi társadalom kritikusan viszonyul a lengyel tulajdon jogtalan és elhúzódó visszatartásához" - áll a lengyel külügyi tárca honlapján közzétett közleményben.

"Ez nagyon jó döntés, egy nemzetközi testület első alkalommal hozott ilyet" - reagált az ET határozatára a lengyel kormánypárt szóvivője, Beata Mazurek. Reményének adott hangot, hogy Oroszország majd tartja magát a megszavazott dokumentumhoz.

Hasonló értelemben nyilatkozott a lengyel elnöki hivatal államtitkára, Pawel Mucha is, aki szerint a határozat arra mutat rá, aminek objektíve meg kell történnie, és amiről a lengyel fél már néhány éve beszél.

Wlodzimierz Bernacki, az ET parlamenti közgyűlésének lengyel alelnöke a lengyel médiának nyilatkozva kijelentette: amennyiben Moszkva nem teljesíti a határozatot, "jogos lesz az orosz képviselők parlamenti közgyűlésben való részvételének teljes megakadályozása". 

Az orosz delegáció tagjainak szavazati jogát az ET parlamenti közgyűlése 2014-ben, a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása után függesztette fel. A pénteki határozatot is az orosz tagok nélkül szavazták meg a testület képviselői.

A határozatban utalnak a nemzetközi polgári légiforgalmat szabályozó chicagói egyezmény azon előírásaira, melyek szerint a külföldön lezuhant gép roncsát, valamint más bizonyító anyagot a katasztrófa műszaki okait vizsgáló eljárás lezárása után vissza kell adni annak az országnak, melynek a repülőgép a tulajdonában áll. A katasztrófa műszaki okainak vizsgálatát az Oroszországi Föderáció Államközi Légügyi Bizottságának (MAK) 2011 augusztusában fejezte be.

A géproncs visszaadásának folytonos elutasítása "jogi visszaélést jelent, mely a lengyel félnél olyan feltételezéseket is megerősített, hogy Oroszországnak rejtegetnivalója van" - áll az ET határozatában. A dokumentum arra hívja fel Moszkvát, hogy a roncsot egy éven belül, a bizonyítóanyag további rongálását megakadályozva, szolgáltassa vissza Varsónak.

Lengyelország az utóbbi években többször hiába kérte az eredeti feketedobozok és a repülőgéproncs visszaadását Moszkvától, mely a továbbra is zajló oroszországi bűnügyi vizsgálat lezárásától tette ezt függővé. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) munkatársai szeptember elején a lengyel fél kérésére a lengyel ügyészek és szakértők jelenlétében bizonyos vizsgálatokat végeztek a roncson. 

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések