A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tüntetés Ingusföldön csecsenekkel megkötött határmegállapodás ellen

Több ezren tiltakoztak Ingusföld fővárosában, Magaszban a múlt héten megkötött csecsen-ingus határmegállapodás ellen, de a köztársaság vezetője, Junusz-Bek Jevkurov este mégis aláírta az arról rendelkező törvényt.
A helyi rendőrség szerint mintegy kétezren, a szervezők szerint hatezren, az Ingusetia 2018 elnevezésű, míg a Telegram közösségi üzenetközvetítőn üzemeltetett hírcsatorna szerint 40 ezren gyűltek össze. Az egymásnak gyakran erősen ellentmondó híradások útelzárásokról, biztonsági erők összevonásáról és figyelmeztető lövésekről szóltak.

A határmódosításról rendelkező jogszabályt a mintegy 400 ezer lakosú, háromezer négyzetkilométer területű észak-kaukázusi köztársaság törvényhozásának 25 jelen lévő tagja közül 17-en szavazták meg, három ellenszavazat és öt tartózkodás mellett. Később a képviselők egy része arra panaszkodott, hogy a voksolás eredményét meghamisították.

Az ingus alkotmánybíróság korábban úgy foglalt állást, hogy a határszerződést nem a parlamentnek, hanem népszavazásnak kell megerősítenie.

A megállapodást Jevkurov és Ramzan Kadirov csecsen vezető szeptember 26-án Magaszban állapodott meg a két köztársaság közötti határ véglegesítéséről. Az ingus fővárosban már akkor tiltakozások kezdődtek, mert elterjedt, hogy a köztársaság vezetése területeket készül átadni az általuk őshonos ingus földnek tekintett Szunzsai járásból Csecsenföldnek. A rendőrség erőszakot alkalmazott a megmozdulás feloszlatására.

A határvonalat a Csecsen-Ingus Szovjet Szocialista Autonóm Köztársaság 1991-ben történt széthullása óta nem állapították meg pontosan. 1993-ban az Oroszországból akkor kiszakadni próbáló Csecsenföld, valamint az abban megmaradni akaró Ingusföld elnöke, Dzsohar Dudajev és Ruszlan Ausev megállapodást írt alá, amelynek értelmében a Szunzsai járás nagy része, Szernovodszk és Asszinovszkaja község kivételével Ingusföld része maradt.

A határmegállapodás értelmében Ingusföld a Felső-tyereki járás, Csecsenföld pedig a Malgobeki járás egy-egy lakatlan, erdős részét engedte át a másik köztársaságnak. A területcsere azonban de facto csak papíron történik a határőrizet megszűnte miatt.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések