Hirdessen itt

Szijjártó: ki kell iktatni a hisztériát és a túláradó érzelmeket az európai-amerikai kereskedelmi vitákban

Ki kell végre iktatni a hisztériát és a túláradó érzelmeket az európai-amerikai kereskedelmi vitákban; az Európai Unió nagyon komoly hibát követett el akkor, amikor Donald Trump amerikai elnök megválasztása után hisztériát keltett a kapcsolatokban - mondta pénteken az MTI-nek telefonon nyilatkozva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki részt vesz az uniós tagországok külügy- és gazdasági minisztereinek nem hivatalos innsbrucki tanácskozásán.
Szijjártó Péter szerint a találkozón alapvetően az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok kerültek terítékre. 

A magyar tárcavezető szerint az EU túl sok időt töltött azzal, hogy kritizálta az amerikai elnököt megválasztása után, ahelyett, hogy az együttműködést kezdte volna vele kiépíteni.

"Ezt a hibát most nem szabad az EU-nak újra elkövetnie, hanem ki kell iktatnia a hisztériát és a túláradó érzelmeket az európai-amerikai kereskedelmi vitákban, és a kölcsönös tisztelet talaján állva kell hozzálátni ennek a vitának a rendezéséhez, mert ha nem lesz megállapodás, az nagyon komoly károkat fog okozni az európai gazdaságnak, és ezen belül a tagállamok gazdaságainak. Ezért el kell kerülni ennek a helyzetnek a további eszkalálását" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Magyarországnak három szempont fontos az európai-amerikai kereskedelmi vita rendezésében. A miniszter szerint először is rendkívül fontos, hogy ne legyenek befektetési korlátozások, mert az Egyesült Államok ma már a második legnagyobb befektető Magyarországon: 1700 amerikai vállalat 105 ezer magyar embernek ad munkát. "Ezért Budapestnek az az érdeke, hogy semmifajta kereskedelmi korlátozás nem lépjen életbe" - tette hozzá Szijjártó Péter. 

A második szempont az, hogy meg kell védeni az autóipari kereskedelem szabadságát: semmilyen korlátozás ne nehezítse az európai és az amerikai autóipar együttműködését.

"Ez nekünk azért érdekünk, mert most már meghaladja a 9000 milliárd forintot az autóipar teljesítménye Magyarországon, termékeinek 92 százaléka exportra megy, ennek egy jelentős része pedig az Egyesült Államokba. 

A harmadik pedig az, hogy a mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági szabályok színvonalát fenn kell tartani az uniós-amerikai kereskedelmi vita rendezésekor. Tiszteletben kell tartani azt, hogy Magyarországon nagyon szigorú sztenderdek vannak az élelmiszerbiztonság területén, a GMO-mentességet pedig az alaptörvény rögzíti, amit mindenképpen szem előtt kell tartani. 

"Ne legyenek befektetési korlátozások, védjük meg az autóipari kereskedelem szabadságát, és védjük meg a mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági szabályok színvonalát" - összegezte a tárcavezető.

Az innsbrucki tanácskozás alkalmával Szijjártó Péter tárgyalt a román, az osztrák és a német gazdasági miniszterrel, mindhármukkal az európai autóipar működését befolyásoló szabályozások ésszerűbbé tételét vitatta meg.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések