Hirdessen itt

Nem tudni, hogyan tovább. Teljes a káosz Svédországban

Nem tud kormányt alakítani az ellenzéki svéd jobbközép koalíciót vezető Ulf Kristersson, aki erről vasárnap értesítette a parlament elnökét, Andreas Norlént, és visszaadta a korábban kapott megbízatást.
Kristersson kijelentette, mindent megtett a siker érdekében, hozzátette azonban, hogy továbbra is kész ellátni a miniszterelnöki tisztséget, és egy koalíciós kabinet élére állni. Ha más jelölteknek sem sikerül a kormányalakítás, akkor Kristersson ismét kaphat egy esélyt arra.

A szeptemberben megrendezett parlamenti választásokon sem a baloldali blokk – a svéd Zöld Párttal koalícióban lévő Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese –, sem pedig a konzervatív Mérsékelt Párt, a Centrum Párt és a Kereszténydemokraták és Liberálisok jobbközép szövetsége nem szerzett többséget a háromszáznegyvenkilenc tagú törvényhozásban.

A Stefan Löfven ügyvivő kormányfő vezette baloldali blokk száznegyvennégy képviselői helyet gyűjtött össze, eggyel többet, mint a jobbközép Szövetség. A bevándorlásellenes Svéd Demokraták hatvankét parlamenti mandátummal a mérleg nyelvét játsszák.

Svédországban a parlamenti választások után a törvényhozásnak kötelező bizalmi szavazást tartania a kormányfő személyéről. A kialakult helyzetben kulcsszerepe van a radikális Svéd Demokratáknak, akik a jobbközép blokkot támogatták a bizalmi szavazáson.

A konzervatív, a liberális, a centrista és a kereszténydemokrata pártból álló Szövetség vezetője, Ulf Kristersson azonban eddig kizárt bármiféle kormányalakítási célú együttműködést a populistákkal. Andreas Norlén konzervatív házelnöknek ezek után újabb egyeztetést kell folytatnia a pártok vezetőivel, és javaslatot kell tennie új miniszterelnök személyére

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések