Hirdessen itt

Lomnici Zoltán és Bajkai István meglátogatta a csíkszeredai börtönben a terrorváddal elítélt székelyeket

Lomnici Zoltán volt legfelsőbb bírósági elnök és Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő pénteken a csíkszeredai börtönben meglátogatta a terrorizmus vádjával elítélt Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.
A börtön előtt tartott sajtótájékoztatón az Emberi Méltóság Tanácsa jogvédő szervezetet vezető Lomnici Zoltán közölte: előtte a börtön igazgatójával is tárgyaltak, és azt kérték tőle, hogy a jogszabályok betartása mellett vegye figyelembe, hogy a Beke-Szőcs-ügy jogi háttere bizonytalan, és olyan emberek ülnek a rácsok mögött, akik nem követtek el semmilyen bűncselekményt, elítélésük politikai indíttatású volt.

"Ha sikerül a román hatóságokat, a román hatalmat meggyőzni arról, hogy nem érdemes a két ország viszonyát ezzel elmérgesíteni, és ki fogunk állni a jogtipró büntetés ellen, akkor eredményeket érhetünk el. Képviselő úrral vállaljuk, ami ránk tartozik. Ezt szabad akaratunkból vállaltuk, de úgy érezzük, hogy ez minden magyar kötelessége" - jelentette ki Lomnici Zoltán.

Bajkai István elmondta: a székely fiatalok a körülményekhez képest jól vannak. Úgy érzik azonban, hogy a velük szemben hozott ítélettel a magyarságot akarták megfélemlíteni, és azt akarták elérni, hogy a közösség ne akarjon sem autonómiát, sem olyan jogokat, amelyek elismertek az Európai Unióban.

A képviselő szerint egyes romániai médiumok és politikai szereplők arra próbálnak az ítélettel példát felhozni, hogy Erdélyben van terrorizmus. "Súlyos ezt kimondani, mert szerintünk nincs ilyen. A magyarság mindig békében, együttműködésben, és a kölcsönös tisztelet jegyében szerette volna az életét élni" - tette hozzá. Mint elmagyarázta: elsősorban a román jogrendszer szerint lehetséges megoldásokon dolgoznak a politikai fogolynak tekintett székelyek kiszabadításáért, de készek elvinni az ügyet az európai fórumokra is.

Péntek estére gyertyás tüntetést hirdettek a börtön elé székelyföldi szervezetek abból az alkalomból, hogy száz napja börtönözték be Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, de csütörtökön lefújták a tiltakozást, miután megtudták, hogy terrorista akciók pártolása miatt lennének felelősségre vonhatók.

Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét júliusban öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések