A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

KSH: 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés augusztusban

Augusztusban 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 4,5 százalékkal emelkedett a kibocsátás - jelentette első becslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kiigazított adat gyorsulást mutat az előző havi 3,9 százalékos növekedés után és ebben az évben a legmagasabb növekedési ütem.
Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban tizenkéthavi rekordot döntött, 3,8 százalékkal nőtt azt követően, hogy júniusban 1,2, júliusban pedig 2,0 százalékkal visszaesett.

Az év első nyolc hónapjában 3,6 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője elmondta: a nyers termelési adat kisebb mértékű növekedéséhez hozzájárult, hogy augusztusban eggyel kevesebb munkanap volt, mint tavaly.

A meghatározó ágazatok közül erőteljes volt a növekedés az elektronikai iparban, az élelmiszeriparban kisebb volt a termelés bővülése. A járműgyártásban, az előző havihoz (6,4 százalék) hasonló mértékben visszaesett a termelés - tette hozzá.

Az ipari termelés augusztusi részletes adatait október 12-én közli a KSH második becslésében.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések