A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jön a válság. Magyarország győztesen jöhet ki belőle!

A magyar kormány meggyőződése, hogy a paksi 5. és 6. erőművi blokk megépítéséhez nyújtott 10 milliárd eurós orosz hitel jól szolgálja a célokat, ezért nem áll szándékában felmondani az államközi hitelmegállapodást. Ez Süli János paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter írásos válaszából derül ki, amit Szél Bernadett ellenzéki politikus kérdésére adott.
Szél azt kérdezte a kormány tagjától, hogy “van-e kiszállás az előnytelen paksi hitelmegállapodásból?”. Süli először is beidézte az idevágó törvényből a hitel részleteire vonatkozó részt, majd közölte, hogy a felek ennek megfelelően dolgoznak a Paks II. projekt megvalósításán.

A tárca nélküli miniszter szavaiból arra lehet következtetni, hogy bár a kamatfeltételek jelenleg nem a legelőnyösebbek, a kormány nem zár ki egy olyan fordulatot a világgazdaságban, ami miatt ez a kamatszint megint előnyös lehet. Süli így fogalmaz: …az orosz hitelszerződés biztonság védőhálót nyújt hazánk számára olyan, jelenleg előre nem látott, kedvezőtlenebb finanszírozási körülményeket hozó időszakokra is, melyre egy felelős kormány esetben konzervatív módon felkészül.

Mindezek alapján arra a következtetésre jutott a kormány, hogy a hitelszerződés felmondása hazánknak nem érdeke, és nem is célja.

“A hitelszerződés hazánk számára kedvező, hisz a rögzített kamatok révén a kamatkockázatot teljes mértékben kiküszöböli, és mindezek mellett még rugalmas is : lehetővé teszi, hogy a lehívott orosz hitelt – az orosz fél 90 napos előzetes értesítését követően – bármikor névértéken és további díjak nélkül előtörlesszük” – írta Süli, hozzátéve, hogy a magyar kormány élt is ezzel a lehetőséggel.

Az elmúlt időben megérte előtörleszteni a lehívott hitelrészeket, mert jóval kedvezőbb kamat mellett lehetett finanszírozáshoz jutni a piacokon. Ebben azonban változás kezd beállni, és amennyiben igazolódnak egy újabb válság kitörésére vonatkozó jóslatok, akkor érdemes lesz megint megvizsgálni, mennyire jó vagy rossz az orosz csomag.

Mindez viszont nem zárja ki a szerződés módosítását, erről a közelmúltban maga a tárca nélküli miniszter beszélt a parlamentben. Ennek oka azonban nem a kamatfeltételekben keresendő, hanem a projekt csúszásában: a tervezett ütemezéshez képest lassabban halad a projekt, az engedélyek beszerzése miatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések