Hirdessen itt

Helyi önkormányzati és részleges szenátusi választások kezdődtek Csehországban

Helyi önkormányzati és részleges szenátusi választások kezdődtek pénteken Csehországban. 
A választások kétnaposak. A választóhelyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután kettőig kereshetők fel. Kampánycsend nincs. 

A 8,37 millió választásra jogosult polgárnak lehetősége lesz eldönteni, ki vezesse a következő négy évben városát vagy községét, míg az ország egyharmada új szenátorokat is választ a parlament felsőházába. Mindkét választás megmutatja, jelzi, milyen jelenleg az egyes politikai pártok és mozgalmak támogatottsága.

A helyi önkormányzatok megválasztására hetedszer kerül sor az 1993-ban létrejött Cseh Köztársaságban. A mintegy 6400 település 62 500 önkormányzati képviselői helyére összesen majdnem 213 ezer jelölt pályázik.

Csehországban 81 tagú a felsőház. A szenátorok mandátuma 6 évre szól; a folyamatosság biztosítása érdekében a testületet nem egyszerre választják, kétévente újul meg egyharmada. A 27 szenátori mandátumért összesen 236 jelölt versenyez.

A szenátusi választás a többségi rendszer szerint zajlik, a győzelemhez egy jelöltnek meg kell szereznie a leadott szavazatok több mint 50 százalékát. Amennyiben ezt senki sem szerzi meg, második fordulóra kerül sor, s ott az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. Az első fordulóban általában csak egy-két jelölt szerez mandátumot. 

Míg az alsóházi képviselőkre külföldön is lehet szavazni, a szenátusi szavazásra csak Csehország területén kerül sor. 

A városok, községek és városrészek önkormányzati képviselőit is az arányos választási rendszer szerint választják meg. Szavazni pártokra és koalíciókra lehet, s az egyes listákon lehetőség van a preferenciaszavazatokra is. 

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések