Hirdessen itt

Francia zeneszerzők művei a Müpa színpadán

Francia zeneszerzők, Fauré, Dutilleux és Ravel művei csendülnek fel a Nemzeti Filharmonikusok előadásában, Várdai István csellóművész és Bertrand de Billy világhírű francia dirigens közreműködésével csütörtök este a Müpában - hangzott el az M5 csatorna Kulturális Híradójában csütörtökön.
Bertrand de Billy a műsorban elmondta: nagyon érdekesnek találja a francia zenét, ha az nem Franciaországban csendül fel. "Megpróbáljuk megtalálni a francia mentalitást, a francia hangokat, francia légkört a nemzetközi hangok között. Itt Budapesten a zenészek rengeteg szenvedéllyel zenélnek, ezt a fantasztikus, csupaszív zenei áradást nem szabad visszafogni" - fogalmazott.

A francia esten Várdai István Henri Dutilleux ritkán játszott Csellóversenyét mutatja be a közönségnek, melyet Baudelaire A romlás virágai című műve inspirált. A művész a Csellóversenyt méltatva kiemelte, hogy azt spirituális és ugyanakkor nagyon átszellemítő zenének tartja. "Teljesen más világba repít" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a csellóversenynek az alcíme, hogy zene egy másik világból, hangok egy távoli világból.

Ravel és Dutilleux mellett Fauré két művét is hallhatja a közönség, az egyik egy egyházzenei mű, a Cantique de Jean Racine, melyet a zeneszerző alig húszévesen komponált, a másik a boldog békeidők eleganciáját megidéző Pavane, melyet egy 16. századi udvari tánc ihletett.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések